'Probleemasielzoekers voor Hoogeveen zijn geen criminelen'

Winkelcentrum De Weide in Hoogeveen.

Winkelcentrum De Weide in Hoogeveen.

De probleemasielzoekers die naar Hoogeveen komen hebben zich misdragen, maar het zijn geen criminelen. Dat benadrukt burgemeester Loohuis.

Er komt een groep van vijftig probleemasielzoekers naar Hoogeveen die in andere azc's voor problemen hebben gezorgd. Ze hebben zich bijvoorbeeld schuldig gemaakt aan homohaat of het bedreigen van mensen met een ander geloof, maar hebben geen strafblad.

Hoogeveen heeft een deal gemaakt met het coa. ,,In ruil voor deze vijftig asielzoekers verdwijnt een bestaande groep van honderd asielzoekers die nu voor 98% van de problemen in de wijk zorgen. Het gaat dan vooral om Marokkanen en Algerijnen die geen kans maken op een verblijfvergunning." Dit zijn mensen die bijvoorbeeld stelen uit winkels, vervelend doen bij de kassa en vrouwen nafluiten op straat.

'Duidelijk verhaal'

Ondernemer Henri Offerein, de baas van de Albert Heijn in Hoogeveen, is blij met de deal. Hij vindt de 100 mensen die zullen vertrekken 'lastpakken'. ,,Ik vind het een duidelijk verhaal. Het lijkt erop dat de wijk er juist op vooruit gaat."

De nieuwe groep zal in het azc strakke begeleiding krijgen. Er komt een dagprogramma en ze blijven vooral binnen. Ook wordt gewerkt aan heropvoeding, om de asielzoekers normen en waarden bij te brengen.

Corridor

Er wordt bij De Grittenborgh een aparte ingang en uitgang voor deze groep gebouwd, om de nieuwe probleemasielzoekers te scheiden van de anderen die nog in het azc zitten. Dat zijn ongeveer 400 mensen uit bijvoorbeeld Syrie en Irak die wel zicht hebben op een verblijfsvergunning.

Er komt een corridor van het azc naar winkelcentrum De Weide. De probleemasielzoekers mogen alleen via die corridor naar het centrum. Daarbij zal op de tijden dat ze naar buiten mogen zichtbaar politie aanwezig zijn. ,,Dit lijkt misschien een overkill, maar het is een gevoelig onderwerp in de gemeente", zegt burgemeester Loohuis.

Voor de deal geldt een proeftijd van maximaal twaalf weken. Daarna zal de situatie worden geëvalueerd en kan de deal verlengd worden.