Romano van der Dussen
NOS NieuwsAangepast

'Claim Romano van der Dussen is schreeuw om aandacht'

Nederland deed volgens Romano van der Dussen niets om hem uit de Spaanse cel te krijgen. Hij wil daarom een claim indienen, meldt NRC. Maar volgens Edwin Winkels, die een boek schreef over de man die twaalf jaar onterecht vastzat voor verkrachting, is dat vooral een schreeuw om aandacht.

Die claim is niet concreet, stelt Winkels, en het is de vraag of dat überhaupt zal gebeuren. Van der Dussen heeft namelijk geen advocaat in Nederland. "Bovendien is onduidelijk wat voor claim dat dan zou kunnen zijn."

Op deze manier wil Van der Dussen vooral laten merken dat hij zich in de steek gelaten voelt door Nederland, denkt Winkels. "Hij zegt eigenlijk: wat hebben jullie voor mij gedaan al die jaren?"

Volgens Winkels deed Nederland niets, omdat het zich niet wilde mengen in de rechtsgang van een bevriend land. Ze gingen ervan uit dat justitie in Spanje gewoon zijn werk doet.

"Wat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nagelaten, is meer druk uitoefenen. In 2007 werd bekend dat gevonden dna van een Britse moordenaar was. Pas in 2010 is daar een rapport over opgesteld, waar niets mee werd gedaan. In 2012 is opdracht gegeven aan een stichting om naar de zaak te kijken. Dat is negen jaar nadat hij gevangen was genomen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt juist belangrijk te zijn geweest voor Van der Dussen. Zij stellen dat ze vóór 2010 niet op de hoogte waren van de arrestatie van de Brit Mark Dixie, de man die uiteindelijk werd aangewezen als dader. De inzet van het ministerie was naar eigen zeggen "cruciaal" voor de vrijlating van de Nederlander.

Van der Dussen in zijn tijdelijke woonkamer

De claim voor Spanje is trouwens al wél concreet: Van der Dussen eist 6,5 miljoen euro. "Dat is logischer. Hij heeft daar onterecht vastgezeten en wil daar geld voor zien."

Volgende week verschijnt het boek over Van der Dussen. Daarin wordt duidelijk hoe 12 jaar gevangenschap hem heeft veranderd.

"Hoe klote het leven in de gevangenis ook was, het is er allemaal wel heel geordend. Buiten is dat totaal anders. Romano moest er heel erg aan wennen dat dingen ook onverwachts kunnen gebeuren. Hij heeft paniekaanvallen en er is weinig hulp. Hij moet het doen van een uitkering van 427 euro."

Nederland heeft hem aangeboden naar Nederland te komen, maar voor de liefde blijft hij in Spanje. Hij woont met zijn vriendin op Mallorca. Ze hebben elkaar leren kennen in de gevangenis, waar zij als vrijwilligster van de kerk werkte.

"Zij houdt hem op het rechte pad. Het is aan Romano zelf om zijn weg terug te vinden in de maatschappij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl