Ministers Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (L) en Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Media
NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: flexkracht Stef Blok en 'dom blondje' Jet Bussemaker

Tijdens de wekelijkse ministerraad overkomt het haar niet, maar in eerdere functies werd demissionair minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Media regelmatig als 'dom blondje' bekeken. Ze vindt het daarom goed dat het feminismedebat, vijftig jaar na het verschijnen van het invloedrijke essay Het onbehagen bij de vrouw van Joke Smit, weer springlevend is. In de wekelijkse podcast met het beste uit Met het Oog op Morgen geeft Bussemaker het startsein voor een estafettereeks gesprekken in het Oog over het onderwerp.

Minister Plasterk noemde hem 'het verborgen juweel van het kabinet': Stef Blok (VVD). Zo is hij de uitvinder van de 'constructieve drie', de oppositiepartijen die het kabinet-Rutte II aan een meerderheid in de Eerste Kamer hielpen. Zelf ziet hij zichzelf meer als een 'klussenklaarder', de vaste flexkracht. Max van Weezel en Wilma Borgman spreken de afzwaaiende minister om terug te blikken op zijn afwisselende ministerschap.

Rob Trip spreekt met Eduard Verhagen, hoogleraar kindergeneeskunde, die de spraakmakende rechtszaak over de doodzieke Britse baby Charlie Gard met gemengde gevoelens volgt. Volgens artsen moet de 11 maanden oude baby uit zijn lijden worden verlost, maar zijn ouders willen hem een alternatieve behandeling in de VS laten ondergaan. 'In zo'n situatie zijn er alleen maar verliezers,' oordeelt Verhagen.

Deze week opende de tentoonstelling 'Ode aan de Amsterdammer', waarin zo'n zeventig portretten van Amsterdammers een beeld geven van hun stad. Portretfotograaf Koos Breukel maakte daarvoor een foto van burgemeester Eberhard van der Laan en zijn gezin. Hij legt aan Rob Trip uit wat een portret wel of niet bijzonder maakt. Zo noemt hij het staatsieportret van het koningspaar, misschien wel zijn bekendste werk, 'één van zijn slechtste werken'.

Meer luisteren?

Luister ook naar De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politieke podcast waarin de twee politieke dieren van het Oog de formatieperikelen bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl