Direct naar artikelinhoud

Trump morrelt aan normen internet

Donald Trump op Facebook.Beeld Photo News

De Amerikaanse president en providers willen de netneutraliteit opheffen. Dat is niet eerlijk, zeggen Google en Netflix.

Donald Trump heeft een hekel aan regels. Ze zijn bad for business. Ook online. Daarom wil de Amerikaanse president regels voor een neutrale internetverbinding opheffen. Grote technologiebedrijven kwamen daar deze week tegen in opstand.

Bedrijven als Google, Amazon en Netflix protesteerden woensdag tegen de opheffing van netneutraliteit. Die zorgt dat alle internetbedrijven hetzelfde behandeld worden door internetaanbieders. Zonder die neutraliteit kunnen aanbieders naar eigen goeddunken sites blokkeren of vertragen.

Protestbeweging

Een neutrale datastroom is essentieel voor het internet, vinden de technologiereuzen. Ze staan niet alleen. Nog tweehonderd grote en minder grote internetbedrijven sloten zich aan bij de protestbeweging.

Vooral de kleintjes zijn boos. Als breedbandaanbieders kunnen schipperen met het internet, zijn zij de dupe. Online discriminatie fnuikt innovatie, vinden zij. Zonder regels voor een neutraal internet kunnen breedbandaanbieders extra geld vragen voor een snelle verbinding. Kleine bedrijven die minder te besteden hebben, delven daardoor het onderspit.

Zoiets gebeurde in 2014. Een innovatieve online tv-start-up werd tegengewerkt door Comcast. Het Amerikaanse breedbandbedrijf had net een eigen tv-station gekocht en kon de concurrentie van het onlinebedrijf niet gebruiken. Comcast vroeg daarom extra geld voor een snelle internetverbinding. Het bedrijfje weigerde te betalen. Comcast vertraagde als straf de internetverbinding met 30 procent. Uiteindelijk gaf dat kleine bedrijf zijn verzet op. Het betaalde de extra dollars. Die kleine onderneming was Netflix.

Kleine bedrijven kunnen het moeilijk krijgen, zoals gebeurde met Netflix in 2014

Dit soort praktijken leidden uiteindelijk tot nieuwe wetgeving in 2015. De Federal Communications Commission (FCC) gaf breedbandbedrijven destijds het stempel van een nutsbedrijf. Ze moesten het algemeen nut dienen. Internetdiscriminatie werd verboden. 

Lobbyen bij de president

Maar toen kreeg Amerika een nieuwe president. En die heeft het niet zo op regels, werd al snel duidelijk. Meteen startten grote breedbandbedrijven een lobby. Ze willen af van hun status als nutsbedrijf.

Hun lobby was succesvol. De FCC wil de neutraliteitsregels intrekken. De grote breedbandbedrijven zeggen dat zij ook zonder deze regels het internet eerlijk blijven verdelen. De protesterende internetbedrijven, groot en klein, zijn niet overtuigd en blijven protesteren.

Facebook

Kritiek op het protest is er ook. De technologiereuzen hebben boter op hun hoofd, vinden sommigen. Bijvoorbeeld Facebook. Het onlinenetwerkplatform betuigde steun aan het protest via een blog. Maar de gratis internetdienst van Facebook, waarmee het naar eigen zeggen iedereen op aarde wil verbinden, werd onlangs verboden in India. Waarom? Omdat de verbinding niet strookte met de regels van netneutraliteit in dat land. Eigen diensten van Facebook werden bevoordeeld ten opzichte van concurrenten. Dat is nu precies wat het bedrijf in eigen land probeert te voorkomen.

Of dat gaat lukken is overigens nog ongewis. Tot 18 juli kunnen mensen protest aantekenen bij de FCC. Aan het eind van de zomer neemt de commissie een definitief besluit. Tot dusver kwamen er al meer dan 6 miljoen klachten binnen.