Direct naar artikelinhoud
brexit

Tony Blair: Europa wil Britten controle over migratie geven om brexit te voorkomen

Gewezen Brits premier Tony Blair.Beeld REUTERS

Leiders van Europese landen zijn bereid om de Britten controle over immigratie te geven om daarmee brexit te voorkomen. Dat beweert Tony Blair. Volgens de voormalige Labour-premier is er op het vasteland meer appetijt dan ooit om de EU te hervormen. 

De stem voor brexit was grotendeels een stem tegen open grenzen. Het vrij verkeer van personen is volgens veel Britten uitgelopen op een eenrichtingsverkeer naar hun eiland. Afgelopen week werd bekend dat er nu ongeveer 1,3 miljoen Oost-Europanen in het Verenigd Koninkrijk wonen, wat de economie overigens ten goede komt.

Immigratie staat boven aan de brexit-agenda van premier Theresa May en ze is zelfs bereid om lidmaatschap van de interne markt ervoor op te geven. De harde brexit heeft ook de steun van Jeremy Corbyn.

Compromis

De eurogezinde Blair, die in 2004 de grenzen had open gezet voor Oost-Europese migranten, bekijkt deze ontwikkeling met zorgen. Hij is de enige niet. Er bestaan op het eiland steeds meer twijfels over de harde koers van May, zeker nu de regering wat stuurloos ronddobbert.

Morgen reist brexit-minister David Davis voor een tweede onderhandelingsronde naar Brussel, waar wordt gesproken over het lot van de EU-burgers op het eiland, over de hoogte van de afkoopsom en de Ierse grens. Beide partijen liggen nog ver uit elkaar, terwijl de klok verder tikt.

Er bestaan op het eiland steeds meer twijfels over de harde koers van May, zeker nu de regering wat stuurloos ronddobbert

In een verklaring liet Blair weten dat de wil van het Britse volk kan veranderen bij een beter akkoord met de EU. "De zege van Macron betekent dat de politieke dynamiek van Europa verandert", constateert hij. "De eurolanden zullen hun economische besluitvorming verder harmoniseren. Dan is het onvermijdelijk dat Europa meer dan ooit zal bestaan uit twee snelheden."

Hij voegde eraan toe dat ook de Fransen en de Duitsers, de gangmakers in Brussel, zorgen koesteren over immigratie en bereid zijn om een compromis te sluiten.