Deze Iraakse soldaat vermomde zich als Isis-strijder, doodde er zes en versnelde bevrijding van Mosul

Op zijn identiteitskaart staat Mohammed Qasim. Maar sinds vorige week gaat hij door het leven als De Leeuw Van Mosul. Deze 25-jarige Iraakse soldaat deed wat niemand durfde: zich vermommen als Isis-strijder en zo achter de vijandelijke linies van Mosul trekken.

pom

Mohammed Qasim maakte deel uit van het Iraakse regiment dat al maanden probeerde Mosul te bevrijden van de Isis-bezetters. Maar dat lukte niet echt. Het regiment werd constant beschoten vanuit Mosul en verloor zienderogen manschappen en materiaal. Ze nooit waar de vijand juist zat.

© AFP

Wie Durft?

“We moeten iemand van onze mensen in de bezette stad krijgen. En die spion moet dan de militaire locaties van de vijand doorgeven. Alleen zo kunnen we ooit Mosul bevrijden”, was de theorie van de Iraakse legerleiding.

Maar wie durfde het aan om in zijn eentje Mosul binnen te trekken? Mohammed Qasim stak zijn hand op. Hij durfde dat wel. Hij vroeg alleen een week tijd. Geen week bedenktijd. Maar tijd om zijn baard te laten groeien en zijn kleren te laten vuil worden.

Nieuw geweer

Mohammed Qasim zocht nog een smerige djellaba en een vieze hoofddoek om zogoed mogelijk op een Isis-strijder te gelijken. Vlak voor vertrek wisselde hij nog zijn Iraaks M4-geweer voor een AK-47, hét wapen van de Isis-strijders.

Op maandag trok Qasim dan in zijn eentje Mosul binnen. Zonder telecommunicatie. Alleen maar een wapen en een notaboekje. Vooraf had hij met de Iraakse legerleiding zijn route doorheen Mosul afgesproken. Zo wisten ze waar ze hun kanonnen niet mochten richten.

© AFP

Zes doden

Qasim, die opgeleid is door het Britse elitekorps SAS, had genoeg militair inzicht om in Mosul snel de troepen en vooral de opslagplaats van Isis te spotten. Toen hij alles gezien had waarvoor hij was gekomen, werd hij bijna ontmaskerd. “Om mezelf te redden, heb ik toen zes Isis-strijders gedood.”

Dankzij Qasims informatie wist het Irakese leger hoe het zijn kanonnen moest richten om de Isis-strijdkracht te breken. Een kleine week later was Mosul bevrijd.

Langzaam martelen

De Iraakse generaal Abdul Wahab al-Saadi loofde zijn soldaat Mohammed Qasim. “Hij wist dat hij een ongelooflijk groot risico nam. Indien hij in handen van Isis was gevallen, dan zouden ze hem langzaam hebben gemarteld en zijn lichaam als trofee door Mosul hebben gevoerd. Qasim wist dat maar al te goed. Toch was hij meteen bereid deze taak op zich te nemen’’.

Uit erkenning is De Leeuw Van Mosul gepromoveerd tot luitenant in het Iraakse leger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen