Direct naar artikelinhoud

'Aanhangers Turkse predikant achter antihomoflyer'

De homohaatflyer die afgelopen weekend in delen van Amsterdam is verspreid komt mogelijk van volgelingen van de Turkse prediker Adnan Oktar.

De bewuste flyer

De Volkskrant schrijft dat op basis van Facebookpagina's van volgelingen van Oktar, waarop dezelfde teksten staan als op de flyer. Tegenover de Volkskrant wil de Amsterdamse politie een link tussen Oktar-volgelingen en de folders nog niet bevestigen. 

Harun Yahya, zoals Oktar ook genoemd wordt, is volgens de krant populair onder westerse moslimjongeren. Zijn ideologie is ultraconservatief, antisemitisch en antiwesters. Ook heeft het veel raakvlakken met christelijk creationisme. Oktar gelooft niet in de gebeurtenissen op 11 september, Darwin en ontkent de Holocaust. In Turkije heeft de prediker goede banden met president Erdogan. Ook heeft hij een eigen televisiezender, het controversiële A9. De aanhangers van Yahya zijn fel tegen homoseksualiteit.

Gedwongen onderwijs
Yahya zweert geweld overigens af. De manier waarop homoseksualiteit volgens hem bestreden moet worden, is gedwongen onderwijs. Ook kledingvoorschriften zijn een stuk gematigder dan bij extremistische moslims. Zo lopen veel vrouwelijke aanhangers in westerse kleding en dragen ze veel make-up.

Meltem Kaya, raadslid voor D66, volgt Oktar al jaren, maar durft niet met zekerheid te zeggen dat de in Amsterdam verspreide flyers uit zijn hoek of van zijn aanhangers komen. Het is voor het eerst dat ze de naam van de markante prediker in een Nederlandse context genoemd hoort worden. "Hij vindt dat hij een nieuwe stroming in de islam predikt, maar ik zie het meer als een sekte." 

Van een eventuele Nederlandse aanhang van Oktar en de omvang daarvan heeft Kaya geen idee. "Mijn ouders hadden vroeger een schotel en veel buren ook. Ik weet nog dat we wel eens naar zijn zender zapten maar dat was vooral om te lachen. Er worden half pornografische toneelstukjes opgevoerd met rondborstige vrouwen met implantaten en volle lippen. Serieus lachwekkend."

Spot
De claim dat Oktar geliefd is onder islamitische jongeren in het westen is voor Kaya nieuw. "Ik heb nog nooit iemand iets serieus over hem horen zeggen en ken hem echt alleen als onderwerp van spot."

"Oktar zegt overigens dat hij niet alleen homoseksualiteit maar ook terrorisme en pedofilie afkeurt. Maar dat hij het eerste met de laatste twee vergelijkt toont wat mij betreft wel aan dat deze man een zieke geest heeft."

Ik ken hem alleen als onderwerp van spot
Meltem Kaya, gemeenteraadslid in Amsterdam (D66)

Dit weekend werd bij een onbekend aantal adressen in Amsterdam-West en Nieuw-West een flyer door de brievenbus gegooid met homofobe teksten. Zo stond er onder meer in dat 29% van de kinderen die opgroeien met homoseksuele ouders misbruikt worden.

Het COC riep mensen op aangifte te doen van de flyers. Dat gebeurde tot dusver zo'n 75 keer. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de flyers strafbare feiten bevatten en de aangiftes in behandeling genomen kunnen worden.