De oproerpolitie in actie aan het begin van de avond in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

35 agenten onderzocht na optreden bij rellen G20 Hamburg

De autoriteiten in Hamburg zijn vooronderzoeken gestart naar 35 politiemensen vanwege hun optreden bij de rellen rond de G20-top. In 27 gevallen is dat omdat de agenten lichamelijk letsel zouden hebben toegebracht, schrijven Duitse media.

Rond de G20-top, vorige week vrijdag en zaterdag, kwam het tot confrontaties tussen relschoppers, activisten en agenten. Daarbij werden onder meer waterkanonnen en traangas ingezet. In totaal raakten 476 politiemensen gewond. 200 demonstranten werden behandeld in het ziekenhuis.

Een groot deel van de zaken - 28 van de 35 - is geopend na klachten daarover van derden. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken doet nog onderzoek naar de onlusten in Hamburg. De verwachting is dat de komende dagen meer aanklachten volgen.

'Heroïsch'

Rond de G20 waren zo'n 20.000 politiemensen op de been. Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg bood na de top zijn excuses aan. Hij zei dat hij verantwoordelijk was voor de veiligheid van de inwoners van de stad en dat de situatie uit de hand was gelopen.

Tegelijkertijd prees Scholz de agenten die er aan het werk waren. Hij noemde hun optreden heroïsch. "Ik ben blij dat er niemand om het leven is gekomen", zei hij.

Het stadsbestuur organiseerde gisteren een concert voor de agenten die aan het werk waren tijdens de top. Zij mochten gratis naar een optreden in een concertzaal in Hamburg. In het complex kwamen ook de leiders van de G20-landen bij elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl