NOS NieuwsAangepast

No Surrenderlid krijgt 18 jaar voor moord op clubgenoot

Een oud-lid van motorclub No Surrender is veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op zijn 27-jarige clubgenoot Hugo van Houten. Volgens de rechter staat vast dat de 42-jarige Sooi de C. hem bij een camping in de Brabantse plaats Molenschot heeft doodgeschoten. Tegen De C. was 25 jaar cel geëist.

De moord werd op 17 augustus 2015 gepleegd vlak bij de vliegbasis Gilze-Rijen. Van Houten werd met zeker zeven kogels doorzeefd. De politie was maanden op zoek naar De C. en loofde onder meer tipgeld uit. Uiteindelijk werd hij vorig jaar oktober opgepakt in Roemenië.

Een motief is tijdens de rechtszaak niet duidelijk geworden. De rechtbank gaat uit van een kille afrekening in het criminele (drugs)circuit. Omdat het om een bijzonder ernstig misdrijf gaat, vond de rechter een lange gevangenisstraf op zijn plaats, maar gezien de straffen in vergelijkbare zaken vond de rechter de eis van 25 jaar te fors.

Crimineel circuit

Of de motorclub met de moord te maken heeft, is volgens de rechter niet zeker. Zowel De C. als Van Houten was in 2015 uit No Surrender gestapt. Beiden zouden ook te maken hebben gehad met een drugslab in België, waarvoor De C. ook is opgepakt en heeft vastgezeten. Van Houten zou zich daarnaast hebben beziggehouden met het stelen en verkopen van dure auto's.

De C. heeft steeds ontkend dat hij de moord heeft gepleegd, maar wilde verder geen verklaring afleggen over een alternatief scenario dat zijn advocaat als mogelijkheid noemde. De rechtbank geloofde niet in de betrokkenheid van een andere schutter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl