Binnenland

Politie gaat deel politieagenten ontwapenen

14-07-2017 11:28

De korpsleiding van de politie zet ondanks flinke weerstand binnen de organisatie het plan door om per 1 januari 2019 een deel van de politiemensen te ontwapenen. Boze agenten vrezen schietschijf te worden op straat, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Bronnen binnen de politie melden het plan en dit wordt bevestigd door de landelijk portefeuillehouder Forensische Opsporing, Hans Vissers. Het betreft een deel van de leden van de unit Forensische Opsporing. “Een deel van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) is bij de vorming van de nationale politie toegevoegd aan Forensische Opsporing. De meerderheid van de 1500 mensen droeg al geen wapen. De rest levert het nu in”, zegt Vissers.

De ontwapening is al een jaar een heet hangijzer binnen de politie. Er is stevige kritiek, vertelt ’Martin’, die werkt bij Forensische Opsporing. Hij wil anoniem blijven. “We zijn kwaad omdat het niet te verkopen is in deze tijd van terreurdreiging dat politiemensen onbewapend op straat staan en een schietschijf vormen. Daarnaast leert de ervaring dat bij verkeersruzies automobilisten of bijrijders erg vaak zeer agressief gedrag vertonen. Je kunt ook ’s nachts zwaar bewapende plofkrakers tegenkomen, of criminelen die op weg zijn om iemand te liquideren.” De politieman zegt nu weg te willen bij zijn unit.

Lees ook

Telegraaf –Politiepersoneel toch ontwapend (Blendlelink)