Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump beloofde "enorm nieuws" over Clinton nadat zoon afspraak maakte met Russische advocate

Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

Tijdens een toespraak op 7 juni 2016 heeft Donald Trump beloofd een "major speech" te zullen houden waarin hij grote onthullingen zou doen over Hillary Clinton. Dat was enkele uren na de geplande vergadering van zijn zoon Donald Jr. met een Russische advocate, die hem compromitterende informatie over Clinton had beloofd.

"Ik ga een enorme toespraak houden, waarschijnlijk volgende week maandag", sprak Donald Trump, toen nog presidentskandidaat, op 7 juni vorig jaar. "En we gaan alle dingen bespreken die er met de Clintons gebeurd zijn. Ik denk dat je het heel informatief en heel, heel interessant zal vinden. Ik ben benieuwd of de pers aanwezig zal willen zijn."

Trumps belofte kwam er vier dagen nadat zijn oudste zoon gecontacteerd was door publicist Rob Goldstone, die hem in contact bracht met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. Uit e-mails die Donald Jr. gisteren zelf heeft vrijgegeven, is te lezen hoe Goldstone hem inlichtte dat de advocate over documenten beschikte die "deel uitmaken van Rusland en de steun van zijn regering om mijnheer Trump te helpen".

Trumps zoon antwoordde daarop: "Als het is wat je zegt dat het is, dan vind ik dat geweldig." Een vergadering werd belegd op 7 juni om 17 uur, zo blijkt eveneens uit de e-mails. Enkele uren later begon zijn vader aan zijn toespraak.

Lees ook: Zo vader zo zoon? Dit is Donald Trump Jr. (+)

Nationale veiligheid

De major speech van Trump kwam er uiteindelijk nooit. In de plaats van onthullingen over Clinton wijdde hij een campagne-evenement in New Hampshire op 13 juni aan de nationale veiligheid. Hij beloofde op een later moment schadelijke informatie over Clinton te onthullen.

Volgens Donald Trump Jr. ging het tijdens het uiteindelijke gesprek met de advocate niet over Clinton, maar enkel over adoptie en een wet die Amerikaanse bedrijven verbiedt zaken te doen met bepaalde Russen. Hij zegt dat hij zijn vader niet heeft ingelicht over de vergadering.

Twee dagen later, op 15 juni, begon een hacker gestolen e-mails van het Democratic National Committee vrij te geven. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de cyberinbraken gelinkt aan Rusland.