Direct naar artikelinhoud

Gülen verzet zich niet tegen eventuele uitlevering en wenst 'tiran' Erdogan 'in gezicht te spugen'

De islamitische geestelijke Fethullah Gülen heeft in een interview met persbureau Reuters gezegd dat hij zich niet zal verzetten als de Verenigde Staten hem aan Turkije willen uitleveren. De Turkse president Tayyip Recep Erdogan diende een uitleveringsverzoek in in verband met de couppoging van vorig jaar in Turkije, maar de VS is nog niet overtuigd van Güllens betrokkenheid.

Fethullah Gülen.Beeld epa

De 79-jarige Gülen verliet Turkije in 1999 en woont momenteel in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Erdogan wil dat Washington Gülen uitgelevert omdat de geestelijke en zijn Gülen-beweging verantwoordelijk zou zijn voor de couppoging. Gülen zelf ontkent daarbij betrokken te zijn geweest.

Sinds de coup zijn in Turkije tienduizenden mensen opgepakt die volgens Erdogan aan de kant van Gülen staan - en dus staatsgevaarlijk zijn. Zeker 240 mensen kwamen om het leven bij het geweld tijdens de coup. Twee maanden voor de coup besloot de Turkse nationale veiligheidsraad de Gülen-beweging officieel aan te merken als terroristische organisatie.

De Turkse regering zei in februari dit jaar dat Gülen plannen zou hebben om naar Canada te vluchten. Zo zou hij een eventuele uitlevering kunnen voorkomen. In het interview met persbureau Reuters ontkent de geestelijke dit: 'Die geruchten zijn niet waar. Als de VS het gepast vinden mij uit te leveren zal ik vertrekken.'

Wel hoopt Gülen in de VS te kunnen blijven. Die kans is een stukje groter nu Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump, niet langer op zijn plek zit. Flynn verichtte in het verleden lobbywerk voor de Turkse regering en was een voorstander van Gülens uitlevering.

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse regering heeft Erdogan zijn uitleveringsverzoek direct bij Trump ingediend, maar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie nog niet genoeg bewijs ontvangen om dit verzoek gegrond te verklaren.

Gülen gaf ook een interview aan de Amerikaanse radiozender NPR. Daarin zei de broze 79-jarige dat zijn laatste wens was om 'degene die duizenden mensen heeft laten lijden en onderdrukt' in het gezicht te spugen. Op de vraag of hij het over Erdogan had, antwoordde Gülen bevestigend: 'Over wie anders? Hij is de tiran.'

Noodtoestand

In de nasleep van de coup richtte Erdogan zijn pijlen ook op mediaorganisaties die kritisch zijn over zijn bewind. Volgens Gülen, die hem met een dicatator vergelijkt, heeft Erdogan zijn macht vergroot door in het hele land een noodtoestand af te kondigen die steeds opnieuw wordt verlengd. 'Als hij een sterk geluid uit de VS, de Europese Unie, het Europese parlement of Brussel hoort, een stem die zegt: 'Wat u doet is fout... uw juridische systeem werkt niet', verandert hij misschien van mening', aldus Gülen over Erdogan.

Erdogan bezocht de VS in mei, maar toen hield Trump zich op de vlakte over de recente ontwikkelingen in Turkije. De Turkse ambassade in Washington heeft nog niet gereageerd op Gülens uitspraken, net als het Witte Huis.

Lees verder

Nederland en Oostenrijk verzetten zich tegen de komst van Turkse ministers, terwijl die in andere landen welkom zijn. Hoe kan dat? Antwoorden op vier vragen over de herdenkingen van de mislukte Turkse staatsgreep in Europa. (+)

Zeven ex-leden over de Nederlandse Gülenbeweging: 'Het gaat vooral om geld'. (+)

'Dit kan ons een aanklacht wegens landverraad opleveren'. Twee ontslagen Turkse rechters doen hun verhaal. (+)

Vanuit een boerderij in Pennsylvania leidt hij kranten, scholen en bedrijven. Hoe heeft Gülen zo invloedrijk kunnen worden?