Chaos in het Witte Huis na tweets van Trump Jr: “Grootste misdrijf ooit in Amerikaanse politiek”

© REUTERS

Wat nu, Donald Trump? Het Witte Huis ligt meer dan ooit onder vuur nadat de zoon van de Amerikaanse president onder druk mails de wereld heeft ingestuurd die een nieuw licht werpen op mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Amerikaanse journalisten noemen het “het grootste en domste misdrijf ooit in de Amerikaanse politiek”.

Guy Stevens

I love it.” Zo reageerde Donald Trump Jr op de mail van Rob Goldstone - een vertrouweling van de clan-Trump - waarin die te kennen gaf dat hij contact had met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja die mogelijk bezwarende informatie had over Hillary Clinton. Informatie die wel eens erg belangrijk zou kunnen zijn in de campagne om zijn vader de nieuwe Amerikaanse president te maken.

Trump Jr ging erop in, maar had wellicht gehoopt het stil te kunnen houden. Tot zijn entourage telefoon kreeg van een journalist van The New York Times. Zijn krant zou het nieuws brengen, zei die, waarop niet veel later de tweet verscheen met al het mailverkeer tussen Trump Jr en Goldstone.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De overduidelijke conclusie uit dat mailverkeer: het team rond Donald Trump stond niet weigerachtig tegenover Russische hulp bij het winnen van de verkiezingen. Integendeel. Ook de timing is opvallend, want de mails werden verstuurd een week voordat de eerste berichten opdoken over Russische inmenging bij de verkiezingen. Inmenging die nog steeds niet bewezen kon worden, al lijkt dat een kwestie van tijd te worden.

LEES MEER. Donald Trump Jr. tweet serie e-mails waarin Russische bron hem “gevoelige informatie over Clinton” belooft

De zoon van de Amerikaanse president ligt dan ook flink onder vuur. “Maar de ontmoeting, die 20 minuten duurde, heeft niets opgeleverd”, zei Trump Jr er intussen over in een interview. “Voor mij was dit research naar de oppositie die belangrijk kon zijn, daarom wilde ik horen wat ze te zeggen had.” Zijn vader was niet op de hoogte, benadrukt hij. “Ik wilde het hem daarna vertellen als er effectief iets wat dat we konden gebruiken. Maar ik had het beter anders aangepakt.”

Misdrijf

Heel wat Amerikaanse journalisten hebben hun mening over de zaak al gepost op Twitter. Enkelen van hen, zoals Jared Yates Sexton, waren het verhaal aan het uitspitten. “Ik zit al een jaar achter dit verhaal aan”, tweet de freelance reporter. “En hij... Hij tweet het gewoon. Ik heb bronnen nagetrokken, volgde vele doodlopende sporen en werkte hier zo hard aan. En dan dit. Ik ben heel erg blij dat het openbaar gemaakt is, dat wel, maar ik kan het gewoon niet geloven.”

Sexton is niet mals voor de inhoud van de mails, die volgens hem en vele anderen bewijzen dat Trump en zijn team inderdaad niet weigerachtig stonden tegenover hulp van de Russen bij de verkiezingen. “Dit is het domste en grootste misdrijf ooit in de Amerikaanse politiek.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Donald Trump zelf is karig met commentaar. “Ik moedig de transparantie van mijn zoon aan”, laat hij weten in een mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen