Dit zogenoemde UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) maakt veel los in welvarend Nederland. Onder andere VNO-NCW en een club genaamd FBNed (wat staat voor familiebedrijven Nederland) voeren een allesverzengende anti-campagne waarbij zeer laag bij de grondse tactieken niet worden geschuwd. Goede doelen worden schaamteloos misbruikt, en ook de naam van ons mooie blaadje Quote valt vaak alszijnde een ‘inbrekerslijst’, wat natuurlijk flauwekul is, inbrekers hebben veel meer aan Funda.

Onze naam valt ook in de aankondiging van deze cursus voor advocaten en fiscalisten. Doel lijkt te zijn de aankomende UBO-wetgeving te gaan ontduiken, en hoe je dat kan doen. ‘In de praktijk zijn al veel adviseurs met het privacy-vraagstuk geconfronteerd en worden oplossingen gevonden in herstructurering van BV-structuren naar bijvoorbeeld CV’s of fondsen voor gemene rekening.’

Bedankt voor de uitleg, zal menig witwasser of terrorist denken. ‘Privacy’ (lees: de minimalisering van de belastingdruk) van een handvol superrijken is dus blijkbaar belangrijker dan het voorkomen van de circulatie van drugs- en ander crimineel geld, of het leeghouden van de schatkist van het Kalifaat. Ook de carriere van de advocaat en fiscalist is belangrijker, die krijgt namelijk zogenoemde accreditatiepunten voor het volgen van deze cursus à €695. Veel juristen zijn verplicht zich voortdurend te laten bijscholen en moeten elk jaar een bepaald aantal van die accreditatiepunten halen. Die kun je dus schijnbaar ook krijgen voor wetsonduiking. Of wetsontwijking, hoe u wilt.