Direct naar artikelinhoud

Utrechtse moskee betwist huurachterstand van 180 duizend euro

De rechter beslist op 2 november of de omstreden salafistische stichting Al Fitrah haar onderkomen in een oud schoolgebouw in de Utrechtse wijk Overvecht uit moet. Eigenaar van het pand We Do Projects heeft de rechter in een kort geding om ontruiming van de moskee met lesruimtes gevraagd, vanwege een huurachterstand van 180 duizend euro.

De Al Fitrah moskee.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Maar advocaat Anis Boumanjal van Al Fitrah betwist dat er sprake is van een huurachterstand. Al Fitrah heeft niet betaald in de periode dat de stichting in onderhandeling was over de aankoop van het pand voor 1,5 miljoen euro. Het geld hiervoor zou de stichting krijgen van rijke geldschieters uit Koeweit. Boumaljal zegt dat de eigenaar met Al Fitrah had afgesproken dat er geen huur hoefde te worden betaald in de tijd dat de onderhandelingen liepen.

Advocaat Van Gorcom van de eisende eigenaar zegt dat nooit een onderbreking van de huurbetalingen is afgesproken. 'Er is over aankoop van het pand gesproken. 'We kwamen er niet uit omdat Al Fitrah telkens met nieuwe punten aankwam. Hoe dan ook moet de huur nu betaald worden.'

Al Fitrah huurt sinds begin 2012 het oude ROC-gebouw aan de rand van Overvecht. In het pand krijgen in de weekenden ongeveer vierhonderd kinderen les. De stichting kwam in opspraak omdat zij het salafisme verspreidt, een zeer orthodoxe stroming binnen de islam, waarmee volgens critici jihadisten worden gekweekt. Zo zou de kinderen geleerd worden het contact met Nederlanders zo veel mogelijk te beperken.

Invallen

De opsporingsdienst van de Belastingdienst FIOD heeft vorige maand invallen gedaan in Al Fitrah en een andere salafistische moskee in Tilburg. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en verdachte geldstromen uit het Midden-Oosten. Volgens de imam Suhayb Salam wil de FIOD zo de boodschap van de islam dwarszitten.

We Do Projects heeft het pand van Al Fitrah dit jaar gekocht van de vorige eigenaar De Reijer. De projectontwikkelaar wil nu ook het naastgelegen pand kopen en de locatie dan 'herontwikkelen'. Advocaat Boumanjal: 'Zij willen ons er uit hebben om hun eigen plannen uit te voeren.'