Het logo van de FBI op het hoofdkwartier in Washington DC
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse militair in Hawaï opgepakt wegens steun aan IS

De FBI heeft in Hawaï een Amerikaanse militair gearresteerd op verdenking van steun aan de terroristische beweging Islamitische Staat. De militair, de 34-jarige Ikaika Kang, wordt ervan verdacht dat hij geheime documenten en een drone aan IS heeft geprobeerd te geven.

Uit de aanklacht blijkt dat Kang trouw heeft gezworen aan IS. Ook zou hij pogingen hebben ondernomen om gevechtstrainingen te geven aan de groep. Hij zou hebben gezegd dat hij "een hele hoop mensen" wilde doden.

Undercover-operatie

Het leger en de FBI hebben hem voor zijn arrestatie ruim een jaar onderzocht en zetten onder meer undercover-agenten in. Zij gaan ervan uit dat Kang alleen handelde. Voor zover bekend had hij ook geen contact met anderen die een mogelijke dreiging vormen.

Kang is uitgezonden geweest naar Irak (2010) en Afghanistan (2013). Hij zat sinds 2001 in het leger en werkte nu als luchtverkeersleider op het eiland Oahu.

Volgens zijn advocaat lijkt het erop dat Kang door zijn uitzendingen aan psychische problemen lijdt. Het Amerikaanse leger zou daarvan weten, maar er niets aan hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl