De kerncentrale van Tihange
NOS NieuwsAangepast

Belgische nucleaire toezichthouder niet naar Tweede Kamer

De Belgische toezichthouder op kerncentrales komt niet naar de Tweede Kamer. Minister Schultz had de Kamer beloofd dat ze bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zou peilen of die Nederlandse Kamerleden uitleg wilde geven over de veiligheid van Belgische centrales. Maar ze meldt nu dat de Belgen "vanuit staatsrechtelijke en soevereiniteitsoverwegingen" geen gevolg geven aan de uitnodiging.

Schultz schrijft aan de Kamer dat het FANC wel informatie deelt met de Nederlandse toezichthouder en dat de directeur van het agentschap onlangs ook uitleg heeft gegeven aan het Benelux-parlement.

Menselijke keten

Er is geregeld discussie over de veiligheid van de centrales in Tihange en Doel, vlak over de grens. De Tweede Kamer sprak in mei uit dat de centrale in Tihange dicht moet. Twee weken geleden was er een grote demonstratie tussen Aken, Maastricht en Luik. Zo'n 50.000 actievoerders vormden een menselijke keten en pleitten voor sluiting van Tihange 2 en Doel 3.

In de Kamer kwam onlangs het idee op de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jambon uit te nodigen voor een debat. Schultz zei daarop dat het verstandiger is deskundigen uit te nodigen dan politici.

Pensioenen

Ze benadrukte vorige maand dat ze elke keer de zorgen van de Kamer overbrengt, maar dat de Belgen zelf over sluiting gaan. Volgens Schultz is het FANC kritisch en zit het erbovenop, maar zegt het steeds dat de centrales niet onveilig zijn.

De SP in de Tweede Kamer vindt dat het FANC de Kamer schoffeert door niet op de uitnodiging in te gaan. De partij wijst erop dat pensioenfonds ABP heeft belegd in de Belgische centrales. Volgens de SP moet het ABP daarmee stoppen. "Via het Nederlandse pensioenkapitaal hebben we een serieus drukmiddel om de Belgische centrales gesloten te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl