Buitenland

Inzet Berlijnse politie in Hamburg eist zijn tol: ‘We zijn helemaal opgebrand’

09-07-2017 21:09

Er is veel kritiek gekomen op de werkomstandigheden waaronder Berlijnse politiemensen afgelopen weekeind bij de G20-top in Hamburg hun taak moesten uitvoeren, meldt Berliner Morgenpost zondagavond. “We zijn helemaal opgebrand”, zeggen de agenten en speciale eenheden. Vakbondsleden spreken over werk onder ‘buitensporige voorwaarden’.

De Berlijnse politie heeft de Hamburgse collega’s met zeven ‘Hundertschaften’ (700 man) ondersteund afgelopen dagen. Bij de rellen in Hamburg kwamen ten minste 130 politieagenten van de in totaal 476 gewonden uit Berlijn. Reden voor het hoge aantal gewonden is volgens de politie onder andere dat de Berlijnse agenten vanwege hun grote operationele ervaring vooral in de frontlinie zijn ingezet.

Verdenkingen poging tot moord

Een agent beschrijft onder welke omstandigheden er gewerkt werd:

“3.30 uur aankomst in ons onderkomen, 04.15 ontbijt en 05.30 uur weer vertrekken. En dat drie dagen op een rij. Van ons kan bijna niemand meer op zijn benen staan. Donderdag werkten we meer dan 14 uur, vrijdag meer dan 20 uur, net als zaterdag. Tijdens de korte pauzes van rust sliepen de agenten in vol ornaat in de gangen en deuropeningen van het onderkomen. Op zondag heeft de Berlijnse politie ook nog langs de snelweg gecontroleerd op naar huis terugkerende demonstranten. Achtergrond van die controles zijn ook verdenkingen van poging tot moord.”

Opofferingsbereidheid onder buitensporige voorwaarden

De politievakbond spreekt van ‘chaotische toestanden’. “Onze collega’s hebben in de laatste dagen  opofferingsbereidheid getoond onder buitensporige voorwaarden”, zegt de woordvoerder van de politie Benjamin Jendro. “Ze hadden vaak maar zo’n twee uur geslapen en gingen dan evengoed met de grootste professionele inzet en alle kracht te werk – ondanks de zeer chaotische planning, slechte communicatie en gewelddadige plegers”.