De presidenten Poetin en Trump op de G20
NOS NieuwsAangepast

Trump en Poetin bespraken oprichting eenheid tegen hacken

De Amerikaanse president Trump heeft op de G20 in Hamburg gesproken over de mogelijkheid een dienst op te richten die zich gaat bezighouden met het voorkomen van hacks bij verkiezingen "en veel andere negatieve dingen". Opvallend is dat hij dat besprak met de Russische president Poetin, die juist in verband wordt gebracht met hacks tijdens de Amerikaans verkiezingencampagne. Trump stuurde een reeks Twitterberichten de wereld in over wat hij op de G20 zoal heeft meegemaakt.

"Ik heb president Poetin zwaar onder druk gezet over de Russische beïnvloeding bij onze verkiezingen", begon Trump zijn reeks tweets. "Hij heeft het in alle toonaarden ontkend. Ik heb mijn mening er zelf al over gegeven."

Vervolgens roept Trump op tot een constructieve samenwerking met Rusland. In dat kader besprak hij met Poetin de mogelijkheid om samen "een onneembare beveiligingseenheid" voor internet te vormen om bijvoorbeeld hacks bij verkiezingen tegen te houden.

De Republikeinse senator Marco Rubio wijst Trumps suggestie om met de Russen op te trekken af. "Met Poetin samenwerken aan een 'beveiligingseenheid' is hetzelfde als met Assad samenwerken aan een eenheid tegen chemische wapens", twittert hij.

"Realiteit en pragmatisme dwingen ons om samen te werken met Poetin, maar hij zal nooit een betrouwbare bondgenoot of constructieve partner worden", schrijft Rubio. Volgens hem heeft de VS geen conflict met Rusland of de Russen, maar zijn er wel problemen met "Poetin en zijn onderdrukking, oorlogsmisdaden en beïnvloeding van onze verkiezingen."

Ook een andere Republikeinse senator, Lindsey Graham, is niet positief over het plan. "Het is niet het domste idee dat ik ooit heb gehoord, maar het komt wel in de buurt", zei Graham in een interview met de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. Graham noemt de ontmoeting tussen Trump en Poetin in Hamburg "rampzalig" en zegt dat Trump een blinde vlek heeft als het om Rusland gaat.

John McCain, die vanuit het Republikeinse kamp ook regelmatig kritiek heeft op Trump, reageerde sarcastisch: "Ik ben ervan overtuigd dat Poetin ontzettend goed kan helpen, omdat hij zelf achter de hacks zit." McCain wil dat er een straf komt voor Poetins betrokkenheid bij de hacks, "anders wordt hij aangemoedigd het opnieuw te doen".

Chemie

Behalve over het plan voor de beveiligingsdienst hebben Trump en Poetin ook gesproken over een staakt-het-vuren voor het zuidwesten van Syrië. De twee leiders zouden elkaar een half uur spreken in Hamburg, maar dat liep uit tot twee uur en een kwartier. Volgens Trumps minister van Buitenlandse Zaken was er chemie tussen beide mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl