Het monument in het Wertheimpark
NOS Nieuws

Auschwitzmonument in Amsterdam opnieuw beschadigd

Het Auschwitzmonument in het Amsterdamse Wertheimpark is ernstig beschadigd. Een glasplaat tussen de voor- en achterkant zit vol met barsten, ontdekte het Nederlands Auschwitz Comité vrijdag.

Waardoor de schade is ontstaan, weet het comité niet. "Dat is voer voor deskundigen", zegt voorzitter Jacques Grishaver. "Het monument staat er al bijna 25 jaar. Misschien is er spanning ontstaan door de zon. We weten het gewoon niet. Maar het is helemaal craquelé, net als een autoruit." Vandalisme kan niet worden uitgesloten.

De voor- en achterkant van het monument zijn niet gebroken. Ook de tekst die op het monument is gelijmd, "Nooit meer Auschwitz", is volgens Grishaver niet beschadigd. Het monument wordt hersteld.

Meerdere vernielingen

Het Auschwitzmonument, ook wel het Spiegelmonument genoemd, staat sinds 1993 in het Amsterdamse Wertheimpark. Het werd ontworpen door schrijver en kunstenaar Jan Wolkers en is al een paar keer ten prooi gevallen aan vandalisme.

Elders in Amsterdam moet in 2018 een nationaal Holocaust Namenmonument komen, met daarop de namen van alle 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd en omgebracht.

Het Namenmonument zou in eerste instantie ook in het Wertheimpark komen, maar dat gaat niet door na protesten van omwonenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl