Buitenland

Duitse geheime dienst publiceert 650 namen links-extremisten G20-top, activisten woest

04-07-2017 12:38

Klaagzang in extreem-linkse hoek. De ‘Hamburger Verfassungsschutz‘ (de geheime dienst) heeft een aantal namen van linkse extremisten gepubliceerd die betrokken zijn bij de protesten tegen de G20-top in Hamburg. Het gaat om ‘650 geweld georiënteerde links-extremisten’, aldus de Hamburgse autoriteiten. De verontwaardiging onder activisten is groot.

‘Dit is aan psychologische terreur grenzende intimidatie van activisten’, jammerde de grootste extreem-linkse nieuwssite ‘taz’, die er zelf om bekend staan privé-gegevens van mensen die bij de ‘verkeerde partij’ zitten in de openbaarheid te brengen.

‘Links wordt bang gemaakt’

“De acties van de geheime dienst zijn verachtelijk en onverantwoordelijk”, schrijft redacteur Katharina Schipkowski. “Links wordt op deze manier bang gemaakt om hun mening te uiten en het onmogelijk gemaakt van hun grondwettelijke recht gebruik te maken”.

De aankondiging dat ‘geweld als politiek middel zou worden ingezet’ waren aanleiding voor de geheime dienst om de namen te openbaren op internet. Zo wordt de woordvoerster van de linksextreme ‘Interventionistische Linken’ genoemd, Emily Lakverven. Zij zou hebben gezegd:

 

“We zoeken niet de confrontatie met de politie, maar we laten ons ook niet tegenhouden. We distantieren ons niet van het gebruik van geweld.”

 

‘Geweldloze samenleving kan niet geweldloos worden bereikt’

Ook Andreas Blechschmidt van het extreem-linkse ‘Rote Flora’ zou hebben verklaard dat hij ‘geweld als politiek middel niet uitsluit’. Voor het bereiken van zijn revolutionaire doel is het gebruik van geweld legitiem, zegt hij.

 

“Geweld is natuurlijk geen doel, want wij streven naar een geweldloze samenleving, maar dat doel kan niet geweldloos worden bereikt.”

 

Over het onthullen van de namen zegt Schipkowski: “Ik kan de betrokkenen alleen maar heel veel sterkte en stalen zenuwen toewensen.”