NOS NieuwsAangepast

Rutte klaagt bij Israëlische premier na ontmantelen Palestijns project

Nederland heeft "op het hoogste niveau" geprotesteerd tegen de ontmanteling door Israël van een Nederlands ontwikkelingsproject in een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever. Het gaat om de inbeslagname door Israël van zonnepanelen en apparatuur voor elektriciteitsvoorziening. De Israëlische autoriteiten kwamen in actie, omdat geen vergunning voor de bouw was verleend.

Minister Koenders antwoordde op vragen van D66 in de Tweede Kamer dat het kabinet de handelwijze van Israël ten zeerste afkeurt. Volgens hem is de inbeslagname "simpelweg onacceptabel". Hij zei dat de mensen in het dorp niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, terwijl "Israël als bezettende macht wel de verplichting heeft om te zorgen voor humanitaire basisbehoeften".

De minister benadrukte dat niet alleen de Nederlandse ambassade in Tel Aviv heeft geprotesteerd, maar dat ook premier Rutte de kwestie heeft aangekaart bij zijn collega Netanyahu. Volgens Koenders heeft Netanyahu toegezegd dat hij erop zal terugkomen.

Koenders wil dat Nederland de spullen terugkrijgt en de hulporganisatie die bij het project betrokken is neemt juridische stappen.

Nauwelijks vergunningen

Veel partijen in de Kamer namen afstand van het optreden van Israël. Ook de VVD is blij met de "constructieve rol" die Nederland speelt bij het geven van elektriciteit aan Palestijnen, maar de regeringspartij vroeg zich wel af waarom geen vergunning was aangevraagd.

Koenders zei daarop dat voor dit soort projecten nauwelijks vergunningen worden gegeven en dat Nederland dat eerder wel heeft geprobeerd, maar dat die ervaringen niet positief waren. "De vergunningen zijn een onbegaanbare weg." Volgens de PVV zet het kabinet door deze methode bewust Nederlands belastinggeld op het spel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl