Direct naar artikelinhoud

Aan vooravond G20 krijgt Trump waarschuwing van Xi: relatie VS en China dreigt te worden beschadigd

De Chinese president Xi Jinping heeft Donald Trump maandag gewaarschuwd dat 'een aantal negatieve factoren' de relatie met de Verenigde Staten dreigt te beschadigen. Terwijl Trump hem tijdens een telefoongesprek juist om hulp vroeg vanwege de 'groeiende dreiging' van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, liet Xi koeltjes weten dat hij verwacht dat Washington het één-Chinabeleid blijft respecteren.

Xi Jinping en Donald Trump tijdens hun ontmoeting in Florida in april 2017.Beeld afp

Een paar uur eerder was er een Amerikaans marineschip langs een betwiste eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee gevaren. Peking noemde dit een 'serieuze politieke en militaire provocatie' en stuurde direct een aantal militaire schepen en gevechtsvliegtuigen naar de Paracel-eilanden. China beschouwt het gebied als eigen territorium, maar ook Vietnam en Taiwan maken aanspraak op deze eilandjes. Hierbij krijgen zij krijgen rugdekking van de Verenigde Staten, die tot grote ergernis van Peking regelmatig patrouilles houden in het gebied.

Pijnpunten

Maar er zijn meer pijnpunten. Zo werd China vorige week in een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken genoemd als een van de ergste daders van mensensmokkel, samen met bijvoorbeeld Iran, Rusland en Noord-Korea.

Ook werd de Chinese Bank van Dandong vorige week afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem, omdat deze geld zou hebben witgewassen voor Noord-Korea, en daarmee als 'doorgeefluik' zou werken voor het regime in Pyongyang. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, waarschuwde dat binnenkort vergelijkbare sancties tegen andere Chinese banken zouden kunnen volgen.

Op dezelfde dag maakte de Amerikaanse regering bekend voor omgerekend 1,2 miljard euro aan wapens te willen leveren aan Taiwan. De verkoop van onder meer radarapparatuur en luchtafweerraketten zette in China kwaad bloed en Peking eiste dat deze deal onmiddellijk van tafel zou worden gehaald.

Peking eiste dat een wapendeal met Taiwan onmiddellijk van tafel zou worden gehaald

Armpje worstelen

Over het één-Chinabeleid waar president Xi in zijn telefoontje maandag naar verwees, hebben de twee landen vlak voor de inauguratie van Trump al even armpje geworsteld. Trump belde toen met de Taiwanese president Tsai Ing-wen - iets wat geen enkele Amerikaanse president de afgelopen decennia had gedaan omdat landen alleen diplomatieke betrekkingen met Peking kunnen onderhouden als zij die met Taiwan opgeven. Een maand later werd dit brandje geblust toen Trump aan Xi liet weten dat er ook voor hem maar één China is, namelijk de Volksrepubliek China.

Het is onduidelijk of dit punt later deze week ook weer op tafel komt als Trump en Xi elkaar ontmoeten bij de G20-top in Duitsland, maar het lijkt er in elk geval op dat China de confrontatie niet uit de weg wil gaan. Tegelijkertijd doet Trump weinig om te verhullen dat hij zich mateloos ergert aan de terughoudendheid van China om Noord-Korea harder aan te pakken. Eerder twitterde hij al dat zijn pogingen om Peking in beweging te krijgen 'niet werken'.

Twitter bericht wordt geladen...

Meer over Trump en China

Veel politici en entrepreneurs in Azië hebben geconcludeerd dat president Trump helpt to Make China Great Again, concludeert The New York Times-columnist Thomas Friedman (+).

Het gefragmenteerde Europa is vast komen te zitten tussen twee grootmachten met imperiale ambities, schrijft columnist en docent internationale politiek Jonathan Holslag (+).

Trump's wispelturige presidentschap in drie bedrijven. Hoe zijn kijk op de NAVO, China en Bannon compleet veranderde (+).

Nu Trump de wereld laat vallen, ziet Peking kansen om de eigen visie te pluggen. Het land dat te boek stond als grootste vervuiler, is plots de beschermheilige van het klimaat.