De kust van Thessaloniki op 29 juni, vlak voor de hittegolf begon
NOS Nieuws

Recordhitte op Cyprus eist levens ouderen

Een hittegolf heeft op Cyprus de levens van twee oudere vrouwen geëist. Beide vrouwen (75 en 60) stierven als gevolg van een zonnesteek, maar ze hadden ook al andere gezondheidsproblemen.

De temperatuur op het eiland in het oosten van de Middellandse Zee kwam dit weekeinde uit op 44,6 graden. Daarmee werd een 30-jarig record voor de maand juli op Cyprus gebroken.

Joggen

Voor de hoofdstad Nicosia was 44,6 graden trouwens geen record. Daar was het in juli 2010 nog een hele graad warmer. Verwacht wordt dat de hitte pas woensdag wat minder wordt. Gemeenten hebben gebouwen met airconditioning opengesteld, waar mensen kunnen bijkomen en wat kunnen drinken.

Griekenland, Turkije en Bulgarije zuchtten dit weekeinde ook onder een hittegolf. In Bulgarije werden vijf sterfgevallen gemeld die te maken hadden met de hitte. Een man van 75 viel dood neer na een joggingrondje in een park in de hoofdstad Sofia.

Bosbranden

In Griekenland was het 44 à 45 graden in de schaduw. Door de vochtige lucht was de gevoelstemperatuur nog wat hoger. Ook in veel Griekse plaatsen zijn gemeentelijke instellingen met airconditioning open voor verhitte inwoners.

Inmiddels is de temperatuur wat gezakt, maar het is stevig gaan waaien. Daardoor is er een groot risico op bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl