door Keulen in Buitenland  ·  25 Reacties

  • 1
  • 341x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Het is waar dat critici van Israël soms onterecht voor antisemiet worden uitgemaakt. In het verleden gebeurde dit omdat men kritiek op Israël ongepast vond na de verschrikkingen van de Holocaust, en omdat Israël alom als de David tegen een vijandige Arabische wereld werd gezien. Kritiek werd al gauw geïnterpreteerd als sympathie voor de vijanden van Israël en de Joden, en sommige critici hadden die sympathie wellicht ook echt. Kritiek op Israël kwam aanvankelijk vooral uit radicale hoek (communisten die de anti-Zionistische Sovjet-lijn volgden en fascisten). De beschuldiging van antisemitisme komt tegenwoordig niet zozeer voort uit het feit dat Israël boven kritiek verheven zou zijn, maar juist omdat het zo fel en veelvuldig wordt bekritiseerd. Israëli’s en anderen die het voor Israël opnemen hebben veelal het gevoel dat Israël juist meer bekritiseerd wordt dan welk ander land ter wereld ook. Het is misschien ironisch, dat zij daarbij evenals Israëls critici wijzen op bijvoorbeeld de vele VN-resoluties tegen Israël en het feit dat Israël meer dan enig ander land door de VN mensenrechtencommissie is veroordeeld. Een mensenrechtencommissie die is voorgezeten door Libië en als leden o.a. Soedan, Cuba en Iran kent. Men heeft dan ook terecht het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten.

Israël en het Midden-Oosten conflict staan in de schijnwerpers. Als een Israëlische soldaat een Palestijns kind doodt of als er een aanslag in Israël is gepleegd, haalt dit vaak het Acht Uur Journaal, terwijl in Soedan, Kongo of Syrië een veelvoud aan onschuldige burgers worden gedood. Pro-Israëli’s beklagen zich erover dat aanslagen die tot doel hebben zoveel mogelijk burgers om te brengen moreel op één lijn worden gesteld met Israëlische ‘anti-terrorisme acties’, waarbij men juist onschuldige slachtoffers wil ontzien. Bovendien is er volgens hen te weinig aandacht voor het antisemitisme in de Arabische wereld en de systematische steun die radicale groeperingen krijgen vanuit Arabische landen. Pro-Palestijnen op hun beurt vinden dat er juist teveel aandacht wordt besteed aan Palestijnse aanslagen in vergelijking met de dagelijkse vernederingen van de bezetting. De media kunnen het wat dit betreft nooit goed doen. Feit is wel dat, met name sinds de tweede intifada, de Palestijnse kant veel aandacht krijgt, en de bezetting een centrale positie inneemt in de berichtgeving. De notie dat Israël boven kritiek is verheven is of kritiek nog steeds erg moeilijk ligt is dan ook onjuist. (Zie ook artikel “Beeldvorming over Israël en de Palestijnen“)

Volgens sommige Zionisten is het stelselmatig zwart maken van Israël en met name het ontkennen van haar bestaansrecht een vorm van antisemitisme. Immers, Israël is de enige Joodse staat en haar bestaansrecht ontkennen betekent dat men het recht op zelfbeschikking van de Joden ontkent. Waarom zouden alleen de Joden geen recht op zelfbeschikking hebben in een wereld vol met natie-staten? Men heeft er – gezien het Arabische antisemitisme – terecht twijfels over of Joden als minderheid in een door Arabieren gedomineerde staat wel veilig zouden zijn. Tweeduizend jaar leven in de diaspora was geen onverdeeld succes.

Ook het feit dat Israël wordt veroordeeld voor zaken (gebied bezetten, mensenrechten schenden, minderheden discrimineren) die andere landen straffeloos (en vaak in nog ergere mate) doen, wijten sommigen aan antisemitisme. Dat is niet altijd terecht. We stellen ook hogere eisen aan Israël omdat het een Westerse democratie is. Het is bovendien makkelijker om in Israël en de bezette gebieden kritische journalistiek te bedrijven dan in bijvoorbeeld Soedan of Kongo. Voor mensenrechten-organisaties is het makkelijker om aan gegevens te komen en gevangenen of Israëlische mensenrechtenactivisten te spreken dan in landen met een dictatoriaal regime. Daarnaast lijken we van de Joden soms extra moreel gedrag te verwachten juist vanwege de verschrikkingen die zijzelf hebben meegemaakt. Dat lijkt oppervlakkig gezien misschien logisch, maar is eigenlijk vreemd: stel dat in een rechtszaak de slechte jeugd van een verdachte niet als verzachtende maar verzwarende omstandigheid zou gelden? Terecht mag iemands eigen verleden nooit op zo’n manier tegen iemand worden gebruikt. Deze opvatting is dan ook ongepast, vooral wanneer zij van niet-Joden afkomstig is.

Soms gaan mensen die het voor de Palestijnen opnemen echter ver over de grens, zoals wanneer Gretta Duisenberg beweert dat Joden de Zuid-Amsterdamse restaurants dreigen te bezetten zoals zij ook de Westoever bezetten, of als beweerd wordt dat Joden de media beheersen en teveel macht hebben, of Israël de VS tot de invasie in Irak hebben genoopt of zelfs achter de aanslagen op de Twin Towers zit om zo de Amerikanen tegen de moslims op te zetten. Ook de Wereldconferentie Tegen Racisme van de VN in 2001 in Durban, en met name het gedeelte dat door NGO’s (Non Governmental Organisations) werd georganiseerd, ging duidelijk over de grens (zie artikel “In naam van het ideaal”). Met name radikaal pro-Palestijnse organisaties en individuen gaan geregeld de fout in en laten daarmee zien dat er wel degelijk een verband is tussen radikale Israël-kritiek en antisemitisme.

Volgens Zionisten neemt antisemitisme tegenwoordig vaak de gedaante van kritiek op Israël aan. Dit is immers aansprekender dan de oude rassenleer, of het christelijke antisemitisme. Onder het mom van ‘gerechtvaardigd verzet tegen de bezetting’ wordt het vermoorden van onschuldige burgers gerechtvaardigd. Een bezetting die volgens sommigen geheel Palestina omvat. Ook oproepen tot een internationale boycot van Israël, niet alleen van producten, maar ook wetenschappers en sporters, wordt wel als antisemitisch bestempeld (Zie ook artikel Israël boycot). De grens tussen antisemitisme en anti-Zionisme is – zoals ook uit het bovenstaande mag blijken – niet altijd eenduidig te trekken.

Terwijl critici van Israël soms onterecht voor antisemiet worden uitgemaakt, worden mensen die het voor Israël opnemen er vaak van beschuldigd onderdeel te zijn van de ‘Zionistische lobby’. Proponenten van beide kanten proberen vaak de ander zwart te maken en extremere standpunten in de schoenen te schuiven dan zij daadwerkelijk hebben. Veel debatten tussen voor- en tegenstanders op bijvoorbeeld forums op internet en in mindere mate in de geschreven media ontaarden in allerlei beschuldigingen over en weer, en er wordt vaak nauwelijks nog naar elkaar geluisterd.

3
1 Mrs. K
2 Mrs. K

"Met name radikaal pro-Palestijnse organisaties en individuen gaan geregeld de fout in en laten daarmee zien dat er wel degelijk een verband is tussen radikale Israël-kritiek en antisemitisme."

Zie sommige berichten op NK.

4
3 Mrs. K

Jezus wat een jankverhaal, stop de bezetting klaar.

13
4 Dian

"Door critici van Israëls bezetting van Palestijns gebied voor antisemieten uit te maken ...."

Hoho, er IS geen Palestijns gebied, want de Palestijnen en omliggende Arabische landen vinden dat Israël als joodse staat niet bestaat. Als er geen Israël is, dan ook geen Palestina. Bovendien vinden deze zelfde landen, dat Israël geen joodse staat mag zijn omdat ze dan op religie discrimineren. Maar de Palestijnen en omliggende landen doen zelf niet anders dan religieuze minderheden vervolgen en uitroeien. Het is dus duidelijk, wat er zou gebeuren als al die miljoenen nep-Palestijnen het recht zouden krijgen, in Israël te wonen en daar een meerderheid te krijgen.

Kijk maar naar Zimbabwe, Zuid-Afrika, wat daar met de blanken gebeurt/is gebeurd. DAT wordt uiteraard goedgepraat door te zeggen: "hullie zijn begonnen". Maar toen ze nog steun zochten tegen de blanken, toen werden zij als weerloos en vredelievend afgeschilderd.

6
5 Wendel

De joden hebben Israël als enige land waar ze zeker weten, nou eens niet te zullen worden vervolgd omdat ze jood zijn. Net zo goed als ik vind, dat Nederland van de Nederlanders is omdat elk volk zich veilig moet kunnen voelen op de grond van hun voorouders, zo vind ik ook dat de joden een land moeten mogen, waar ze zich veilig voelen, en dat dat hun heillige plaatsen bevat, nogal logisch. Het is bovendien een klein prutsstukje in vergelijking met wat de soennitische arabieren ter beschikking hebben, dus dat ze dat zo tot op het bot wordt misgund, vind ik onbegrijpelijk.

7
6 Wendel

* Verwijderd door de redactie *

7 Dian

* Verwijderd door de redactie *

8 Dian

@6

Mee eens. En wat die arabieren betreft: dat is allemaal angst. question

3
9 weerman

Israel is de antisemiet

9
10 Zeekomkommer

Kritiek op Israelisch beleid is nooit antisemitisme, ook niet als dat veelvuldig geuitte kritiek of felle kritiek is. Dat wil niet zeggen dat er geen antisemieten zijn natuurlijk. Helaas zijn die er wel maar zoals gezegd kritiek op Israelisch beleid, veelvuldig en/of fel, maakt niemand een antisemiet.

Dat de kritiek aanzwelt heeft er natuurlijk óók mee te maken dat mensen zich beter kunnen informeren en niet meer te belazeren zijn met propaganda praatjes. Bovendien duurt het Palestijns/Israelisch conflict al decennia en de laatste jaren wordt er onder Netanyahu alleen maar olie op het vuur gegooid. Voorlopig trekt Israel zich niets aan van de vierde conventie van Geneve en hanteert zijn eigen regels voor de militaire bezetting van delen van de Golan en de Westbank. Als Israel een middelvinger opsteekt, o.a. negeren Veiligheidsraadresolutie 2334, naar de internationale wereld wat verwacht het dan te oogsten? Juist, niets, het interesseert Israel helemaal niets zolang er geen enkele sanctie tegenover staat. Die sancties komen er ook niet, de VS verbied dat en zal elk land sanctioneren als het Israel in de ban doet. Nu ja, niet als er olie uit dat land komt en je er voor miljarden wapens aan kan verkopen.

Kortom een omwenteling kan alleen van onderop komen. Van de gewone burger. Boycot daarom Israel.

17
11 Hendrianus

@6 en @1

Korte inleiding en dan een link plaatsen verhoogt de leesbaarheid van een draadje. Zoals ook in de huisregels staat aangegeven. Lange teksten copy/paste is niet interessant en wordt meestal ook niet gelezen. Geinteresseerden lezen de link natuurlijk wel.

13
12 Hendrianus

@6

Laatst hoorde ik een interessant verhaal over trekvogels in de Waddenzee. Het is aangetoond dat trekvogels een heel nauw begrensd gebied telkens weer opzoeken. Het verloren gaan van dat gebiedje betekent dus een verlies, hoe groot de Waddenzee ook is.

Zo moet je dat ook zien als je lange tijd een stukje grond bewerkt. Als dat verloren gaat betekent dat verlies. Als je er van verjaagd wordt betekent dat verlies en mogelijk onrecht. Dat onrecht wordt gevraagd om te compenseren of op te heffen. Zeker de Palestijnse vluchtelingen zullen nooit naar Israel terugkeren en dus moeten ze volgens afspraak gecompenseert worden.

Verer is het zonneklaar dat Israel een staat is en als zodanig erkenning verdient. Om als de Joodse staat Israel erkent te worden is natuurlijk absurd. Absurd onmdat er niet ebkel Joden wonen en omdat geen enkele andere staat anders dan als staat erkend is.
Israel heeft de laatste jaren deze eis toegevoegd om maar weer een barriére op te werpen.

18
13 Hendrianus

@7 Mooi verhaal, lekker kort ook.

0
14 Scharrelei

Tweeduizend jaar leven in de diaspora was geen onverdeeld succes, humor max 120 jaar.
Stel ik voel me heel erg verbonden met de Sioux of met de koerden en besluit hier naar toe te verhuizen. Maakt mij dit dan een Sioux of Koerd ?

Nog leuker, Duitsland wordt overspoeld door vluchtelingen, maakt dat dan dat toegelaten Somaliërs morele verantwoordelijkheid dragen voor WWII ?.
Er is geen joods volk, evenmin dat er een christelijk of boeddhistisch volk is.

2
15 plutarchus

@6

Dat Joden op basis van etnische gronden een drang naar het land van hun voorouders hebben, daar kan ik heel goed inkomen. Dat ze die drang hebben op basis van religie daar heb ik helemaal niets mee. Land bezitten op basis van religie kan, maar dat moet bij een eigendomsbezit van een kavel waar een kerk, synagoge of moskee op staat hard ophouden.

2
16 Liwwie

We hebben nu een heldere en duidelijke definitie van antisemitisme, en daarmee kunnen we precies vaststellen wie wel en wie geen Jodenhater is.

En een heleboel posters hier zijn Jodenhaters.

6
17 Elia

@17

'En een heleboel posters hier zijn Jodenhaters.'

En een heleboel zionisten hier zijn Jodenhaters.

4
18 Liwwie

* Verwijderd door de redactie *

19 Dian

@19

Sterker nog, lieden als Elia zetten de Joden in de Diaspora in een hoek waar ze zich niet in willen bevinden. Joden in de Diaspora zijn fijne liberale mensen en zien zionisme vaak als een groot gevaar voor hun bestaan.

2
20 Liwwie

@13 Er zijn alleen meer Joodse vluchtelingen verjaagd uit arabische landen dan er arabische vluchtelingen gevlucht zijn uit Israel.

Dus dan moet er meer compensatie komen vanuit Arabië naar Israel dan andersom.

Daarbovenop, de vluchtelingenstroom werd veroorzaakt doordat de arabische landen Israel aanvielen, dus de arabieren zijn verantwoordelijk voor de vluchtelingen, dus laten die er maar voor betalen.

4
21 Elia

@21 . Je doelt op die joodse migranten die hun zionistische droom wilden verwezenlijken?
Mogelijk gemaakt door de verdrijving van 800.000 palestijnen in de jaren daarvoor?

1
22 tsja

** gebruiker verwijderd **

@21
nietwaar, de joden werden uit Europa verjaagd.

Marokko ving ze op. en beschouwden ze als Marokkaan en leverde ze niet uit aan Hitler


https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6506/joden-in-marokko.html

De wereldwijde netwerken van de joods-Marokkaanse gemeenschap vormen nog altijd de basis voor een speciale relatie tussen Marokko en Israël - hoogst bijzonder in de Arabische wereld. Obdeijn herinnert zich dat tijdens het hoogtepunt van het Israëlisch-Palestijnse conflict bedevaarten naar joodse heiligengraven in Marokko werden georganiseerd, waarbij Israëliërs zonder problemen een laissez-passer ontvingen. 'Ook speelde Marokko een grote rol bij het totstandbrengen van geheime contacten tussen Israël en de Palestijnen. Op de begrafenis van Hassan II in 1999 was zowel een Israëlische als een Palestijnse delegatie aanwezig.'

Kaspi, een Marokkaanse jood, vindt het ronduit pijnlijk dat ook Nederlandse Marokkanen geen notie hebben van de joodse geschiedenis van Marokko. Om populaire sentimenten als 'Hamas, Hamas, alle joden aan het gas' tegen te gaan, bezoekt Kaspi's stichting Maimon scholen in Nederland. 'Als ik op een zwarte school in djellaba binnenkom en de kinderen groet met salaam alaikoem en shaloom, dan zie ik hun ogen rollen. Als ik vertel dat ik joods én Marokkaan ben, zijn ze gechoqueerd. Het is jammer dat ze joods-zijn niet kunnen scheiden van Israëlisch.'

23 ---deleteduser---

@21 . Waar is trouwens dat onzin artikel over de 6-daagse oorlog gebleven? Dat Israel bedreigd werd in haar bestaan bla, bla?

1
24 tsja

@22 Nee, ik bedoel de vluchtelingen die de arabische landen uitgejaagd werden en niets mochten meenemen dan de kleren die ze aanhadden.

1
25 Elia

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
VBOH
Marcouch steunt Al Qaida-terrorist als 'inspirerende spreker' voor 5 mei - NieuwRechts.nl

Nou ja, ze spreken dezelfde taal.De burgemeester en de 'inspirerende spreker'.Het is maar de vraag of Nederlanders in Arnhem tijdens de bevr...

1 minuut geleden geplaatst door VBOH

Wedergeboren
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@17 Mijn 'fans' hebben het maar druk met geven van inhoudelijk weerwoord ... ...

6 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
Marcouch steunt Al Qaida-terrorist als 'inspirerende spreker' voor 5 mei - NieuwRechts.nl

Deze Marcouch ligt de laatste tijd al onder een vergrootglas vanwege bepaalde sympathieën, dus het vuurtje nog een beetje extra oprakelen, is w...

13 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Zie Hier
Rwandadeal ondenkbaar voor Nederland: 'Zouden uit EU moeten stappen'

Niet zo n slecht idee om uit de EU te stappen!...

14 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

Malinois
HUGE: The WHO is BACKING DOWN on the pandemic treaty

https://ejbron.wordpress.com/2024/04/24/who-bindt-in-bij-pandemieverdrag/...

20 minuten geleden geplaatst door Malinois

Wedergeboren
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

EU-migratie >> EU-migratiepact...

21 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@16 " minder asielzoekers" De meest en eenvoudige (en wellicht snelste) (en misschien ook enige) manier om dat te realiseren, is het...

22 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Zie Hier
D66-Kamerlid waarschuwt voor 'dorre ellende' als rechts wint bij Europese verkiezingen - NieuwRechts.nl

Ach we zie de resultaten van een groot links blok in de EU dagelijks is te hopen dat ze niet meer terug keren in het EU bestuur!...

32 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

VBOH
Naar festival, de vlag uithangen, of wandelen langs het strand: wat betekent vrijheid voor jou?

Dat ik mag denken en schrijven wat ik wil....

32 minuten geleden geplaatst door VBOH

NK. App
Hindi Blue Sexy MovieSaxciXmas XxxPorn Sexy AuntyVoossaReallifecam..comSydney Craven NudeHentài VideoPron BigassThe Porn DhdeStripchat VivoCarmela ClutchKathy Ireland NudeLexi Rivera NackedDanny Xx VideoWww Xxx GayMomma Son PornAnal BukkakePornhub Crotchless PantiesPersona PornEmma Watson Nude PicsJames Dean PornLinda Lovelace DogHorro Movie PornTinypussy PornZareen Khan Sex VideoJuq-419سکس دوربین مخفیSexmexico ComFlorarodgersSoft PornagraphySheeva PornHot Friend SexF/m Otk SpankSex Video Video VideoZoe BrittonFrench PornstarInternetchickwFree Por NoHq RentaiElsa Jean PornstarWendy PornRed Head BarbieButefull PornPaolina GaitanZareen Khan HotTop Asain Porn StarsNonton AnimehentaiFilme Pornô GratuitoSociwlmediagirlsHouse Of The Dragon NudeAnkha34HotnakedbabesBest Bdsm PornLesbian Nipple PlayIndian Nude Sexy GirlsUpriv.comJessica Nigri TitsXxx NewsHindi X Hd VideoSex Video Full Hd HotPorn Capri AndersonAlicia RhodesAdventure Time Porn ComicMadison YoungSukebe Elf Tanbouki SubAfternoon SexFlignsterRachelfit PornNaked Group SexBlack Sexy Video DownloadCute Teen Gay PornIndica Monroe PornEating HerXhamster 69Suzu HonjoSd PornXxx Hardcore PornHentai HinataDesi 49 DotcomTamil Fucking ImagesBig Boobs CumshotAnna ThornGrannygodumb NudeSwimming Pool XnxxAllie Nicole Vanna BardotX Video AndhraStrio ChatJapanese PornstaeArabicxnxxxNude SexpicsMelhores Filmes PornMetidasRicky Johnson PornhubZeoy MonroeLucy Lie NudeLeaked XvideosSrx HotYou Sex VideoSexy Indian FuckLesbian Porn BoobsNude Women At BeachRoom SexNew Xxxxx VideoExtrapetiteNichole Hiltz NudeLesbo Suck PussyOldje PornstarXxx Odia Video ComXxx Pron JapanDesi Bhabhi FingerJapanise PorntubeBrazzers Luna StarXxx BoosSexy Pirn VideoBrazzers Full Hd Sex VideosMariah BanksMedusa R34BustybabydollsAll Bollywood Actress XxxReal Mom And Son PornFirst Time SquirtingGinger CreampieAngel Smalls BbcOne Piece HeantaiSaeko MatshutaDaughters And Mothers NudeHote Xxx.comElizebeth Banks NudeSaxseBokep MeruchanNew Videos Of PornGordassexisSensuous Lesbian PornXvi DeoSara Jay NudeRomantic Sex ComVidéo ScatofilVideo EroticoBokep TwitMarge Simpson HentaiAli SexDimple Sex VideoGenevagirlPorno Com ViolênciaPierre WoodmanTati Evans PornKali SudhraLena Paul GifSex_tits