Stienser (21) ontkent inrijden op agent, officier eist jaar celstraf

Een 21-jarige Stienser die op een agent zou zijn ingereden, zegt dat een ander achter het stuur zat. De officier van justitie gelooft dat niet en eist een jaar cel.

De verdachte uit Stiens wordt ervan beschuldigd met hoge snelheid op een politieagent te hebben ingereden. ,,Ik zag de lampen op mij afkomen en sprong weg”, las de rechter, Marc Brinksma, de verklaring van de agent voor. De auto zou de ambtenaar op een meter hebben gemist.

Fiets op de weg

De agent hoorde de auto in de nacht van 12 op 13 december in 2015 van ver aankomen. Met een aantal collega’s was hij net klaar met een klus in Leeuwarden. Naar eigen verklaring hoorde hij aan het aantal toeren dat de auto veel te hard reed. Hierop besloot de agent in uniform de auto aan te houden. Hij ging met zijn reflecterende fiets op de weg staan.

Volgens de verdachte bestuurde een vriend van hem de auto. ,,Mijn vriend dacht dat het een alcoholcontrole was. Hij reed door rood en behoorlijk hard”, zegt de 21-jarige Stienser. De vriend van de verdachte is echter niet te traceren.

'Jammer en gek'

,,Een Hollandse jongen, woonachtig in Leeuwarden die niet vindbaar is, dat is vreemd”, legt de rechter de verdachte voor. ,,Zou u het zelf geloven?” De verdachte reageert niet op de vraag. Hij kraamt het woordje ,,jammer”, uit. ,,Jammer en gek”, benadrukt de rechter.

Officier van justitie Eelke Jepkema gooit geïrriteerd zijn pen op tafel. ,,Wordt het niet eens tijd dat u de waarheid gaat vertellen?”, vraagt hij. ,,Het klopt van geen kant.” De officier doelt hiermee op de verklaringen van vrienden van de verdachte. Niemand zou de werkelijke chauffeur kennen.

Vrijspraak

Geralt Pots, advocaat van de verdachte, eist algehele vrijspraak voor zijn cliënt. ,,Uit het aangedragen bewijs blijkt niet dat mijn cliënt achter het stuur zat.”

In de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) wordt rekening gehouden met de leeftijd van de verdachte op het moment van het delict. Hij was toen nog 19 jaar. Het OM eist één jaar gevangenisstraf, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Daarnaast eist de officier een rij-ontzegging van drie jaar.

Uitspraak: 14 juli