NOS NieuwsAangepast

'Netflix-documentaire onmisbaar voor vermoeide Venezolanen'

Een Netflix-documentaire over de opstand in Oekraïne geeft jonge demonstranten in Venezuela inspiratie om door te gaan met hun protesten tegen de regering van president Maduro. Winter on Fire van de Rusissche regisseur Evgeny Afineevsky laat zien hoe duizenden demonstranten in de winter van 2014/2015 maandenlang de sneeuw en aanvallen van de oproerpolitie trotseren op het Maidanplein in Kiev.

De film wordt op kleine schaal getoond door heel Venezuela. Op bijvoorbeeld scholen, universiteiten en filmhuizen. "Als je naar de Oekraïners luistert en hun verdriet in hun ogen ziet, vraag je jezelf af of je in Kiev of in Caracas bent", zei een hoogleraar na het zien van de documentaire.

Op sociale media roepen mensen op om de Winter on Fire te bekijken. "De documentaire moet je gezien hebben", schreef een Venezolaanse actrice en schrijfster bijvoorbeeld op Instagram. "Alle Venezolanen zouden de documentaire moeten zien, vooral de betogers die erg moe zijn en degenen die het vertrouwen in een goede afloop dreigen te verliezen."

Al drie maanden zijn in Venezuela demonstraties tegen de regering van president Maduro aan de gang. De bevolking ziet Maduro liever vandaag dan morgen vertrekken, maar de president blijft voorlopig zitten waar hij zit. Tot nog toe kwamen zeker 75 demonstranten om het leven.

Schilden als barricade

Net als in Kiev destijds gebruiken demonstranten in Venezuela zelfgemaakte schilden, die een barricade vormen en bescherming bieden tegen de oproerpolitie. Als ware Vikingen trekken de betogers gezamenlijk ten strijde.

Die schilden worden gemaakt van bijvoorbeeld oude televisieschotels, vaten, regenpijpen of oude stukken hout en hebben teksten als 'SOS', 'Niet langer een dictatuur' of 'Maduro, moordenaar'.

"De schilden stoppen geen kogels, maar ze beschermen ons wel tegen traangas, rubberen kogels en stenen", zei een van de betogers.

De meesten demonstranten willen anoniem blijven. Op onderstaande foto's vertellen ze waarom ze demonstreren:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl