Noraly Beyer staat niet achter Sylvana Simons

Noraly Beyer, die zich onlangs uitsprak tegen hoofddoekjes in het NOS Journaal, is geen fan van Sylvana Simons en haar politieke ideeën. Dat laat de oud-journaallezeres weten in gesprek met het AD. Net als Simons nu, kreeg Beyer vroeger veel negatieve reacties op haar donkere uiterlijk. “Ik kreeg weleens nare brieven. ‘Rot op naar je eigen land.’ ‘Je bent een aap.’ Ik heb me er nooit iets van aangetrokken. Ik laat simpelweg niet toe dat anderen mij minderwaardig vinden“, geeft ze aan.

Dat zou Simons misschien ook moeten doen, al realiseert Beyer zich dat niet iedereen hetzelfde kan reageren als zij. “Ik weet: het werkt niet voor iedereen, maar het is mijn persoonlijke verweer tegen racisme.”

Beyer kreeg ook kritiek op haar accent. “Die kritiek sloeg helemaal nergens op, ik heb helemaal geen accent. Maar witte mensen gaan er per definitie vanuit dat een zwart persoon een accent heeft. Daar is onderzoek naar gedaan.”

Op de vraag hoe ze kijkt naar de strijd van Simons, die mensen voor de rechter daagt die haar discrimineren, antwoordt ze: “Prima, maar het is niet mijn manier. Ik vergelijk mezelf niet met haar.”

Simons’ werkwijze staat haar niet aan. “Zij zoekt de confrontatie en ik vraag me af wat je met confrontatie bereikt. Als zij zegt dat de mensen die Zwarte Piet in stand houden racistisch zijn, begrijp ik goed dat die mensen op de kast zitten. Ik heb zelf niks tegen Zwarte Piet, ik ben ermee opgegroeid – hoewel ik een product ben van zwarte ouders. Ben ik dan racistisch?

Ik geloof dat racisme pas verdwijnt als mensen náder tot elkaar komen, zoals iemand als Adelheid Roosen probeert te bereiken, met de ‘wijksafari’s’ waar zij mensen van binnen en buiten de Bijlmer bij elkaar brengt.

Het AD-interview met Noraly Beyer kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen