De eredienst voor Kohl
NOS NieuwsAangepast

Wereldleiders prijzen Kohl tijdens afscheidsdienst

In het Europees Parlement in Straatsburg is afscheid genomen van de voormalige Duitse bondskanselier Kohl. De sprekers, onder wie de Amerikaanse oud-president Clinton en voorzitter Juncker van de Europese Commissie, roemden de grote persoonlijkheid van Kohl en zijn belang voor de eenheid in Duitsland en Europa.

Voorafgaand aan de ceremonie werd de kist met het lichaam van Kohl binnengedragen door Duitse militairen. Eromheen was een blauwe Europese vlag gewikkeld.

Wereldleiders herdenken Helmut Kohl

Juncker, een persoonlijke vriend van Kohl, noemde hem een Duitse, maar ook een Europese patriot. Hij wees erop dat Kohl de scepsis bij andere wereldleiders over de Duitse eenwording eind jaren 80 wegnam. "Met Helmut Kohl verlaat ons een naoorlogse gigant."

De Russische premier Medvedev benadrukte dat Kohl een van de voorvechters was van de sterkere banden tussen West- en Oost-Europa, inclusief Rusland. Datzelfde benadrukte Donald Tusk, de Poolse president van de Europese Raad. "Zijn visie reikte veel verder dan de grenzen en de belangen van Duitsland", zei Tusk.

Ook de Amerikaanse voormalige president Clinton liet zich lovend uit over Kohl, die hij naar eigen zeggen heel graag mocht. "Hij was bereid op belangrijke momenten internationale samenwerking boven nationale belangen te stellen".

"Helmut Kohl gaf ons de kans om betrokken te zijn bij iets dat groter is dan onszelf", zei Clinton. "Groter dan onze ambtstermijnen en groter dan onze voorbijgaande carrières."

Clinton haalde ook enkele persoonlijke anekdotes op. "Volgens Hillary mocht ik hem zo graag omdat hij de enige was die een grotere liefde voor eten had dan ik."

Militairen passeren een portret van Kohl in het parlementsgebouw in Straatsburg

De laatste spreker tijdens de ceremonie was bondskanselier Merkel, hoewel Kohls weduwe dat naar verluidt liever had tegengehouden. In de jaren 90 trokken de partijgenoten Kohl en Merkel nauw samen op, maar later raakten ze gebrouilleerd.

Merkel roemde Kohls omgang met mensen. "Hij interesseerde zich voor mensen." Verder benadrukte ze dat ze haar politieke carrière deels aan Kohl te danken heeft. "Dat ik hier sta, daaraan hebt u een beslissend aandeel gehad. Bedankt voor de kansen die u mij hebt gegeven."

Na haar toespraak ging Merkel naar haar plaats terug. Daar bedacht ze zich en liep op Kohls weduwe Maike Kohl-Richter af om haar de hand te schudden. Die reageerde aanvankelijk verrast, maar liet vervolgens Merkel hand bijna niet meer los.

Tijdens de ceremonie in Straatsburg spraken ook onder anderen de Franse president Macron, de Spaanse oud-premier González en voorzitter Tajani van het Europees Parlement. Er waren zo'n 800 mensen aanwezig, onder wie ook premier Rutte.

Begrafenis

Na de ceremonie werd Kohls lichaam met een helikopter naar zijn woonplaats Ludwigshafen gevlogen, ruim 100 kilometer van Straatsburg. Daarna ging de kist per boot naar Speyer, waar rond 18.00 uur in de Dom een openbare herdenkingsdienst is.

Later op de avond wordt Kohl in Speyer in besloten kring begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl