Direct naar artikelinhoud

Brexit niet 'zo hard mogelijk': Kamp weigert te profiteren van andermans ellende

De Brexit heeft tot nu toe 13 bedrijven, goed voor 730 banen, ertoe gebracht over te stappen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, of hier uit te breiden. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) zijn deze bedrijven niet actief geworven, maar hebben zichzelf gemeld bij zijn ministerie. De Britse, Amerikaanse en Aziatische ondernemingen in de financiële sector, ict en energie, brengen hun Europese vestiging over van Londen naar Nederland.

Demissionair minister Henk Kamp.Beeld anp

Kamp zegt in een interview met de Volkskrant dat hij terughoudend is in het in Londen lokken van bedrijven die naar het Europese vasteland willen verhuizen als gevolg van het vertrek uit de EU van Groot-Brittannië, een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. 'Het is toch profiteren van andermans ellende, van een goede partner van ons. We gaan niet een ruimte in Londen huren om van daaruit 'kom naar Nederland'-folders bij bedrijven in de bus te gooien.'

Bovendien benadrukt hij dat Nederland er geen belang bij heeft om het onderste uit de kan te halen bij de Brexit. Hij deelt niet de mening van veel andere Europese landen dat de Brexit zo hard mogelijk moet worden om te voorkomen dat andere landen volgen.

'Daar zit een knelpunt. Ik wil graag op zo'n min mogelijk ingewikkelde manier handel met de Britten blijven drijven. Maar andere EU-landen hebben heel andere belangen. Ze willen eerst iets regelen voor EU-burgers in Groot-Brittannië en Britten in de EU. Ook willen ze eerst de financiële afwikkeling van de Brexit doen. Dat is niet onbelangrijk, maar wij lopen daardoor het risico dat er te weinig tijd overblijft om de interne markt juist te versterken en onze handelszaken te regelen, want na twee jaar kan de uittreding overgaan in een harde Brexit.'

Hij benadrukt dat Nederland er geen belang bij heeft om het onderste uit de kan te halen

Volgens Kamp melden in Nederland geïnteresseerde buitenlandse bedrijven zich voortdurend bij het agentschap van het ministerie dat buitenlandse bedrijven bijstaat bij hun vestiging in Nederland. 'Die helpen we. We schrijven hier op het ministerie het ene na het andere bidbook om die bedrijven te laten zien wat de kracht van Nederland is.'

Belemmering daarbij voor de financiële bedrijven is de Nederlandse bonuswet, stelt de bewindsman. Die wet stelt de maximale bonus op een vijfde van het jaarsalaris en is daarmee de strengste van de EU waar de bonus is gemaximeerd op een heel jaarsalaris. Kamp neemt daarmee afstand van een wet waarvoor hij als minister van Rutte II medeverantwoordelijk is. Coalitiegenoot PvdA hamerde op de komst ervan.

'In dit kabinet zitten we met zijn tweeën. Het is geven en nemen en daar komen dan dingen uit waar wij verantwoordelijkheid voor moeten dragen.'
 Maar nu pakt de wet nadelig uit en is het bonusplafond van 20 procent volgens Kamp een 'reëel probleem' om bedrijven die de Londense City willen verlaten zover te krijgen voor Nederland te kiezen.

'Zo'n bank ziet dat hij in op één na alle EU-landen tot 100 procent van het jaarsalaris kan gaan, maar in Nederland tot maximaal 20 procent. Dat is tussen een lijst met pluspunten van Nederland een minpunt en beperkt ons.' Het nieuwe kabinet - 'een nieuwe ronde met nieuwe kansen' - moet aan die beperking een eind maken.

Volgens Kamp melden in Nederland zich voortdurend geïnteresseerde buitenlandse bedrijven

Hier vindt u het volledige interview en meer over de Brexit

In tegenstelling tot Brussel en veel andere EU-landen, is Nederland voor een softe Brexit, zegt minister Kamp. Het is voor het eerst dat Nederland zo expliciet dat standpunt inneemt. (+)

De formerende partijen VVD, CDA en D66 willen de bonusregels voor bankiers versoepelen. Anders laten Britse banken Amsterdam links liggen, denken ze. Dinsdag stemt de Kamer hierover. Cruciaal is de ChristenUnie. (+)

19 juni - een jaar na het Brexitreferendum - gingen de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU van start. 'Dit is triest, dieptriest', zegt Jonathan Faull, voormalig Brits topambtenaar bij de Europese Commissie. (+)