Direct naar artikelinhoud

Amsterdam breidt obesitasaanpak uit naar speciaal onderwijs

De obesitasaanpak van de gemeente breidt uit naar het speciaal onderwijs. De problemen met overgewicht zijn daar nog groter; ongeveer veertig procent van de kinderen is te dik.

In Amsterdam is één op de vijf kinderen te dik.

Vrijdagmiddag heeft wethouder Eric van der Burg hiervoor een convenant ondertekend met zes schoolbesturen van speciaal onderwijs in Amsterdam.

Deelnemers zijn onder meer scholen voor doven en slechthorenden, voor kinderen met geestelijke of fysieke beperkingen of met gedragsproblemen.

In Amsterdam is één op de vijf kinderen te dik. De gemeente heeft een aanpak ontwikkeld, met de ambitie om voor 2033 alle kinderen op gezond gewicht te krijgen. Volgens de laatste stand van zaken was het aantal te dikke kinderen in 2015 gedaald van 27.000 tot 24.500 ofwel 18,5 procent

Dat obesitas en overgewicht in het speciaal onderwijs een groter probleem is, heeft diverse oorzaken, zegt Cor de Ruiter van Stichting Orion, die op negen scholen speciaal onderwijs aanbiedt.

Een aantal kinderen heeft lichamelijke beperkingen en beweegt daardoor minder vaak. Maar ook leerlingen die geen fysieke problemen hebben, zitten gemiddeld minder vaak op een sportclub. "Dat kan te maken hebben met hun gedrag," zegt De Ruiter. "Maar het komt ook voor dat de familie niet gewend is om te sporten of daar geen geld voor heeft."

Lees ook: 14 jaar en 100 kilo: is een maagband dan de oplossing?