Vocht en schimmel is al jaren een probleem in huurwoningen
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Haagse brigade pakt schimmelwoningen aan

Inwoners van Den Haag die last hebben van vocht en schimmel in hun huurwoning kunnen een pandbrigade inschakelen. Die kan ingrijpen als er gevaar is voor de gezondheid van de bewoners en woningbouwverenigingen dwingen om het probleem aan te pakken.

Een motie van de PvdA kreeg vanmiddag een ruime meerderheid in de Haagse gemeenteraad. Volgens deze partij is vocht en schimmel in honderden sociale huurwoningen "al veel te lang een groot probleem". Omroep West kreeg op hun meldpunt hierover tientallen klachten. Woningcorporaties zouden soms te weinig doen om de problemen op te lossen.

Uit een onderzoek van de NOS en de regionale omroepen bleek eind vorig jaar dat er veel mis was in huurwoningen. Woningcorporaties beloofden toen honderden miljoenen euro's extra te steken in onderhoud en verbetering van sociale huurwoningen. Maar dat duurt de gemeente Den Haag veel te lang, vandaar de komst van de brigade.

"Als er een situatie is waarbij de gezondheid in het geding is dan krijgt de woningbouwvereniging een aanschrijving van de pandbrigade. De corporatie is dan verplicht om de woning op te knappen. Doet de corporatie niets, dan lost de gemeente het op en gaat de rekening naar de corporatie", vertelt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash tegen Omroep West.

Volgens het raadslid leven te veel kinderen in ongezonde situaties vanwege de schimmel. "Wij willen dat dit nog dit jaar wordt aangepakt. Woningcorporaties zorgen op dit moment onvoldoende voor goede oplossingen."

Advertentie via Ster.nl