NOS Nieuws

Blok: strafzaken voor minderjarigen duren te lang

Het duurt te lang voordat zaken in het jeugdstrafrecht zijn afgehandeld. Minister Blok schrijft aan de Tweede Kamer dat alle betrokkenen het erover eens zijn dat de 'doorlooptijden' te lang zijn en dat verkorten prioriteit verdient.

In 2001 stelde toenmalig staatssecretaris Kalsbeek van Justitie normen op voor de tijd waarbinnen strafzaken voor minderjarigen moeten zijn afgedaan. De gedachte daarachter was dat maatregelen bij jongeren meer effect hebben naarmate ze sneller en consequenter worden uitgevoerd.

50 in plaats van 80 procent

De doorlooptijden zijn vervolgens tot 2010 sterk verbeterd. Maar daarna zijn de cijfers juist verslechterd, Volgens de norm van Kalsbeek moet 80 procent van de zaken binnen ongeveer een half jaar zijn afgedaan. Dat is de periode tussen het eerste verhoor door de politie en het vonnis van de rechter. Maar in 2016 haalde slechts 50 procent van de zaken die norm.

Volgens Blok zetten alle betrokkenen erop in om de periode van afhandeling te verkorten. In twee regio's loopt bovendien een onderzoek om te kijken wat precies de oorzaken van de traagheid zijn en hoe het sneller kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl