Filipijnse militairen in de buitenwijken van Marawi
NOS NieuwsAangepast

Filipijns leger: moslim-extremisten onthoofden burgers in Marawi

In de door extremisten veroverde Filipijnse stad Marawi hebben Filipijnse militairen vijf onthoofde lichamen van burgers gevonden. Het leger ziet dit als eerste bewijs dat burgers die vast zitten in de stad inderdaad door IS-sympathisanten worden onthoofd, zoals gevluchte inwoners al hadden gemeld.

De militairen, die slechts langzaam terreinwinst boeken in de buitenwijken van Marawi, hebben vandaag in totaal de lichamen van zeventien omgebrachte burgers gevonden.

Het leger probeert al vijf weken de stad te heroveren op honderden strijders van de jihadistische Maute-groepering. De stad Marawi ligt zo'n 800 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, op het zuidelijke eiland Mindanao. Het offensief van Maute volgde op een mislukte poging van het leger om de vermoedelijke leider van de beweging op te pakken.

Munitietekort

Ondanks aanhoudende bombardementen en legeraanvallen houden de extremisten stand. Met scherpschutters en molotovcocktails slagen ze erin het leger op afstand te houden. Volgens de Filipijnse pers kampen de jihadisten met een tekort aan munitie, en sturen ze burgers erop uit om niet-geëxplodeerde bommen en granaten uit het strijdgebied op te halen.

Inmiddels heeft de strijd om Marawi volgens de Filipijnse autoriteiten aan ruim 380 mensen het leven gekost, onder wie 44 burgers. Meer dan 300.000 inwoners zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl