Direct naar artikelinhoud

Heftig debat in 'De Afspraak': "Misschien volgende keer gewoon zwijgen, meneer Baudet"

Heftig debat in 'De Afspraak': "Misschien volgende keer gewoon zwijgen, meneer Baudet"

De Nederlandse politicus Thierry Baudet was gisteren te gast in 'De afspraak' op Canvas. Daar ging hij in debat met columniste Heleen Debruyne over feminisme, naar aanleiding van zijn uitspraak dat "vrouwen over het algemeen minder ambitieus zijn". Maar Baudet gaf meteen aan dat hij niet opgezet was de manier waarop hij geïntroduceerd werd.

Baudet, sinds kort parlementslid voor het Forum voor Democratie, werd door Schols aangekondigd als de man "die nog altijd af wil van Europa en de Nederlandse migratiepolitiek". Maar kwalijker vond Baudet de aakondiging "beleefder dan Geert Wilders, maar een stuk gevaarlijker" en "meneer Baudet vindt dat vrouwen minder ambitie hebben dan mannen in het algemeen".

Baudet onderbrak Schols meteen omdat hij ontevreden was. "Die intro was oneerlijk en flauw en ik hoop niet dat de kijkers meteen het verkeerde beeld krijgen. 'Baudet vindt dat vrouwen minder ambitie hebben', dat is niet waar, dat heb ik nooit gezegd. Dat ging over topposities in het bedrijfsleven en wat ik heb gezegd is dat je ziet dat heel veel vrouwen er op een gegeven moment voor kiezen part-time te gaan werken."

Baudet sprak over "framing" en "dat is kwalijk". "Jullie moeten iemand neutraal introduceren."

"Negentiende-eeuws"

Uiteindelijk ging Baudet fel in debat met columniste Heleen Debruyne, en werd de quote waarmee Schols Baudet introduceerde en waarvoor die protesteerde, letterlijk opnieuw afgespeeld: "Weet wel dat vrouwen over het algemeen minder excelleren in heel veel beroepen en minder ambitie hebben en vaak meer interesse hebben in familie-achtige dingen."

Ook zijn quote "het is normaal voor een vrouw om een beetje linksig te zijn", werd opnieuw getoond. Debruyne noemde die uitspraken "negentiende-eeuws".

Maar Baudet bleef erbij: "Het is een feit dat van de werkende vrouwen in Nederland 75 procent ervoor kiest part-time te gaan werken. Dat vind ik niet per se goed of slecht. Maar dat heeft als consequentie dat vrouwen minder vaak een toppositie bereiken." Over het waarom van dat "feit", zei Baudet wel dat er "veel meer mensen zijn die daar meer over afweten dan ik, het is misschien niet aan mij om daar iets over te vinden."

"Dan had u het evengoed niet kunnen zeggen, want het is geen speerpunt in uw partijprogramma", repliceerde Debruyne. "Misschien volgende keer gewoon zwijgen. (...) Ik vind het interessanter te onderzoeken waar de ongelijkheid vandaan komt en hoe we ervoor zorgen dat we een maatschappij hebben waar een individu zich kan ontplooien."

Bekijk het integrale interview hieronder: