Nieuwste gruwelverhaal over ISIS tart elke verbeelding. Zelfs presentator kan tranen niet bedwingen

Dat terreurgroep ISIS de gruwel niet schuwt, is intussen al langer bekend. Maar telkens je denkt dat het niet nog erger kan, komt er weer een verhaal naar boven dat elke verbeelding tart.

lbo

Een Yezidi-vrouw die door ISIS werd vastgehouden als seksslavin, heeft zonder dat ze het wist, haar eigen zoontje opgegeten. Dat bracht Iraakse politica Vian Dakhill aan het licht tijdens een interview met Memri TV, een Egyptische tv-zender.

© REUTERS

De vrouw werd door de terreurgroep dagenlang vastgehouden in een kelder zonder voedsel of water. Ze werd behandeld als seksslaaf. De Yezidi-vrouw kon het allemaal navertellen omdat ze uiteindelijk kon ontsnappen. Maar wat ze in de kelder meemaakte, tart alle verbeelding. “Nadat ze drie dagen lang geen eten en drinken had gekregen, kwamen haar bewakers toch plots binnen met een maaltijd. Op het bord lagen vlees en rijst”, vertelt Dakhill. “Omdat ze veel honger had, at ze meteen alles op.”

“Toen ze klaar was met eten, zeiden de bewakers tegen haar dat ze haar eenjarig zoontje die ze van haar hadden afgenomen hadden gekookt, en dat dat was wat ze net had gegeten.”

De interviewer was zichtbaar geraakt door het verhaal dat Dakhill vertelde over de Yezidi-vrouw. Hij moest even pauzeren en kreeg tranen in zijn ogen.

Dat was niet de enige gruwel die Dakhill onthulde. Zo vertelde ze ook dat een tienjarig meisje voor de ogen van haar vader en vijf zussen tot de dood verkracht werd. Het gaat telkens om Yezidi-vrouwen. Dat is een bevolkingsgroep die noch moslim noch Arabisch is. Het is een etnische minderheid in Irak en Syrië waarbij in het geloof onder andere zowel christelijke, islamitische, heidense elementen zijn terug te vinden.

Genocide

Toen ISIS drie jaar geleden het noorden van Irak veroverde, voerden ze massamoorden uit op de minderheidsgroep. De VN heeft die moorden intussen gekwalificeerd als een genocide. In 2015 werden meerdere massagraven met daarin Yezidi-graven ontdekt. Een jaar eerder, 2014, ontvoerden strijders van de terreurgroep honderden Yezidi-vrouwen om ze vast te houden als seksslavinnen. Zo’n 3.000 onder hen worden nog steeds gevangen gehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen