Ebru Umar niet vervolgd voor Marokkanentweets – ‘Dobberneger’ is ook niet strafbaar

27-06-2017 13:34

Ebru Umar wordt niet vervolgd voor een achttal tweets en twee columns van haar hand in dagblad Metro. Het Openbaar Ministerie ontving de aangiftes in juni, juli en september vorig jaar. Deze week liet het OM Umar weten haar niet te zullen vervolgen omdat haar uitlatingen ‘niet strafbaar zijn op grond van enig artikel in het Wetboek van Strafrecht’. Dat blijkt uit stukken in bezit van nieuws- en opinieweblog Geenstijl.

De uitlatingen

OM: ‘Op column-achtige wijze verslag doen van relatief heftige gebeurtenissen’

Umar’s columns en tweets verschenen in een periode dat ze werd vastgehouden in Turkije door de Turkse autoriteiten, de inbraak in haar huis en het schrijven van ‘hoer’ op de muur, het verhuizen vanwege bedreigingen, het lastiggevallen door Marokkaanse jongens, het stelen van haar telefoon, het aangifte doen, en de reacties daarop van andere twitteraars.

Het OM schrijft daar over:

 

“Deze gebeurtenissen en de  verslaglegging daarover betreffen de journalistieke vrijheid en  hebben journalistieke waarde, ze gaan naast Umar ook het publiek in bredere zin aan, en het publiek heeft  dan ook het recht om daarvan kennis te nemen.  Daarnaast is het zo dat de uitingen  van Umar op bijna column-achtige wijze verslag doen van relatief heftige gebeurtenissen waar bij, ook door die heftigheid, de stijl en toonzetting van eenzelfde kaliber is. “

 

Waarvan akte.

Lees ook

Geenstijl – Mooi. Ebru Umar vrijgesproken van haatzaaien