Neelie Kroes bekritiseert Eva Jinek tijdens uitzending

VVD-prominent Neelie Kroes bekritiseerde Eva Jinek maandagavond in haar veel bekeken late-night-talkshow. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Tussen een gesprek met een zwemster en een item over de dagelijkse actualiteit in, volgde een korte introductie van de gasten die nog aan bod zouden komen in de uitzending, waaronder dus Kroes. Er werd daarom een fragmentje ingestart waarin zij kritisch werd bevraagd over haar huidige functie in de advisory board van Uber. 

De interviewer vroeg aan Kroes wat zij daarvoor betaald krijgt. “Dat ga ik niet melden. Daar heeft u niets mee te maken“, antwoordde ze.

Vlak na dit fragment, ging Jinek door naar haar rubriekje met de actualiteit. Daarin was onder meer te zien hoe Angela Merkel tijdens een persconferentie kritisch werd bevraagd door een journalist van De Telegraaf, wat de volgzame Duitse pers flink verbaasde (zie Telegraaf-site).

Jinek daarop tegen Kroes: “Mevrouw Kroes, heeft u veel ervaring gehad met interviewers die eigenlijk te brutaal worden in uw optiek?

Kroes: “Nou, ik vind ook wat u net uitzond… U knipt de helft van de zin wat ik vervolg over die vergoeding van Uber dat de belastinginspecteur het wél weet en dat ik die betaal weg. Het geeft nu een half beeld en dat gebeurt wel meer in de journalistiek.”

Volgens Jinek is het echter niet zo dat nu een verkeerd beeld is geschetst. Ze verweerde zich dan ook. “We moesten het korter maken. We hebben het niet aan elkaar geplakt, zodat het niet klopt, maar het moest korter.”

In 2004, toen Neelie Kroes aantrad als eurocommissaris Mededinging beloofde ze om nooit meer het bedrijfsleven in te gaan, ‘zelfs niet bij een bed & breakfast’. Inmiddels is ze al een jaar voorzitter van de adviesraad van Uber.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen