Direct naar artikelinhoud

Wapenstilstand nog ver weg na vredesgesprekken Syrië

De vredesgesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland over de oorlog in Syrië hebben zaterdag nog niet tot concrete resultaten geleid. Het 4,5 uur durende overleg werd afgesloten zonder een akkoord of concrete stappen om de crisis rond de stad Aleppo op te lossen.

Vlnr: Sergej Lavrov, John Kerry en Adel al-Jubeir (Saudi-Arabië).Beeld epa

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is er wel consensus over verschillende mogelijkheden die kunnen leiden tot een nieuwe wapenstilstand. Maandag komen beide partijen opnieuw bij elkaar om de situatie te bespreken.

'De partijen staan open om een andere aanpak te proberen', aldus Kerry. Hij reist zondag door naar Londen voor een ontmoeting met Europese ministers van Buitenlandse Zaken en internationale gesprekspartners over gezamenlijke standpunten voor de aanpak van Syrië.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft gezegd dat de partijen in de nabije toekomst in gesprek zullen blijven. Lavrov zei na afloop tegen Russische persbureaus dat de partijen verschillende interessante ideeën hadden besproken en dat ze het eens waren dat het politieke proces voor het beëindigen van de oorlog zo snel mogelijk moet worden gestart.

Saudi-Arabië

Nieuw aan de door Kerry geïnitieerde gesprekken was dat ook regeringsvertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Jordanië, Egypte, Turkije, Qatar en Irak en Iran deelnamen. Twee weken geleden stopten de Amerikanen het directe overleg met Rusland, omdat de Russen volgens hen de afspraken niet nakwamen.

Afgelopen week hervatte het Russische leger zware bombardementen op de Syrische stad Aleppo, na enkele dagen van relatieve rust. De Verenigde Naties verwachten dat het oosten van Aleppo, waar 250 duizend mensen wonen, nog voor het einde van het jaar is vernietigd als de Russische en Syrische aanvallen aanhouden.