Peace teken bij demonstratie Parijs
© Stacey Newman/Shutterstock.com

Met de groeiende dreiging van terrorisme, moeten extremisten ook online bestrijd worden. Middels het samenwerkingstraject Global Internet Forum to Counter Terrorism slaan Facebook, Microsoft, YouTube en Twitter hiervoor de handen ineen. De officiële samenwerking van de online giganten richt zich op het bestrijden van terrorisme en extremistische content op het internet.

Uit een verklaring blijkt dat het Global Internet Forum zal voortborduren op maatregelen die de bedrijven eerder al afzonderlijk aankondigden. Uit die maatregelen bleek al dat zij terroristische- en extremistische uitingen op hun netwerken harder willen aanpakken. Door hiervoor te gaan samenwerken kunnen de sociale netwerken effectiever te werk gaan.

Speerpunten bestrijding terrorisme

Global Internet Forum heeft drie speerpunten:

  • Betere technologie
  • Onderzoek naar noodzakelijke technologie en beleidsvoering
  • Kennis delen met andere belanghebbenden

De technologie die de internetbedrijven willen ontwikkelen gaat onder andere gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Op deze manier moeten terroristische uitingen beter herkend worden en verwijderd worden.

In het onderzoek zal gekeken worden naar manieren om extremistische content te kunnen weren of tegen te spreken. Bij die tweede optie worden dergelijke uitingen vergezeld van bijvoorbeeld een advertentie met een anti-terroristische boodschap.

Door alle opgedane kennis te delen met andere belanghebbenden, kan er wereldwijd nog effectiever gewerkt worden aan de bestrijding van terrorisme.

Laat een reactie achter