Een man gaat naar de tandarts in een gratis kliniek in Olean, New York

'Zeker 22 miljoen Amerikanen extra onverzekerd door zorgwet Republikeinen'

22 miljoen Amerikanen zouden in de komende tien jaar hun zorgverzekering kwijtraken, als de nieuwe zorgwet van de Republikeinse partij wordt ingevoerd. Dat concludeert de Congressional Budget Office (CBO), een onafhankelijke commissie van het Congres, na doorrekening van het wetsvoorstel.

De CBO heeft berekend dat in 2026 49 miljoen Amerikanen onverzekerd zouden zijn als de nieuwe wet er komt. Dat zijn er een stuk meer dan met de huidige wetgeving, ook bekend als Obamacare, het geval zou zijn: 28 miljoen.

Het afschaffen van Obamacare was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van president Trump. In maart kwam hij met een nieuwe zorgwet, maar die werd vlak voor stemming erover in het Huis van Afgevaardigden teruggetrokken, omdat er geen meerderheid voor was.

Vorige maand ging het Huis van Afgevaardigden akkoord met een aangepaste wet. Dat plan zou het waarschijnlijk niet redden in de Senaat, daarom is de wet nu iets milder gemaakt. De gevolgen schelen niet veel: de oorspronkelijke variant leidde tot 23 miljoen mensen die hun verzekering kwijtraken, de nieuwe versie tot 22 miljoen.

Het Witte Huis zegt in een reactie op de doorrekening dat de CBO er vaak naast zit en dat de cijfers niet zomaar kunnen worden overgenomen.

Steun

Al snel nadat het rapport van de CBO verscheen, dreigden drie Republikeinse senatoren niet met de nieuwe wet akkoord te gaan. Er zijn in hun staten volgend jaar verkiezingen en ze vrezen dat ze hun zetel kwijtraken als te veel mensen niet meer verzekerd zijn.

De Republikeinen hebben slechts een kleine meerderheid in de Senaat. Als drie van de 52 Republikeinen tegen stemmen, haalt de wet het niet. Dat zou een grote klap zijn voor president Trump.

De Republikeinen willen donderdag stemmen over het wetsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl