Great Barrier Reef
NOS NieuwsAangepast

Het Great Barrier Reef is een bedreigde banenmotor, waarde: 38 miljard

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

Het Australische Great Barrier Reef is 38 miljard euro waard. Dat blijkt uit een rapport naar de waarde van het Australische koraalrif. Daarin worden verschillende economische en sociale aspecten opgeteld. Ook wordt de waarde van het rif als natuurlijk wereldwonder meegenomen.

Toerisme vormt de grootste waarde. Elk jaar bezoeken 2 miljoen toeristen het rif en gezamenlijk geven ze 4 miljard euro uit. Dat zorgt voor 64.000 banen, veel meer dan bij grote werkgevers als Qantas, dat 26.000 werknemers in dienst heeft, of de hele Australische olie- en gas industrie met 19.000 werknemers. De opstellers van het rapport sporen de overheid dan ook aan om meer te doen om het rif te redden.

Verbleking

De gezondheid van het rif loopt al jaren terug. In de afgelopen dertig jaar ging de helft van het koraal verloren. Orkanen, het gebruik van landbouwgif en opwarming van de aarde veroorzaken grote schade aan de koralen. Twee derde van het 2300 kilometer lange rif werd de afgelopen twee jaar getroffen door verbleking, veroorzaakt door opwarming van de oceaan.

Een duiker bekijkt verbleking van het Great Barrier Reef

De nieuwste bedreiging voor het Great Barrier Reef is het plan om een van de grootste steenkoolmijnen ter wereld in de buurt van het rif te ontwikkelen. De kolen moeten per schip naar India worden geëxporteerd.

Extra uitstoot

Critici vrezen dat toegenomen scheepvaart in het Great Barrier Reef zal leiden tot meer vervuiling en een grotere kans op schade aan het rif door aanvaringen. Milieuorganisaties wijzen er op dat de verbranding van de kolen extra uitstoot zal creëren, wat ook weer nadelig is voor het rif.

De regering steunt het project omdat het voor 10.000 banen zal zorgen. Australië is een van de grootste steenkoolproducenten ter wereld. Het land exporteerde de afgelopen twee jaar voor 48 miljard euro aan steenkool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl