De politie doet onderzoek in de trein in februari 2016
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Tbs voor zwartrijder die conducteur neerstak

Een 42-jarige zwartrijder die vorig jaar februari na een ruzie een conducteur neerstak in de trein bij Landgraaf, moet zich verplicht onder behandeling laten stellen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht bepaald. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar.

De Litouwer reisde op 3 februari 2016 met de Euregio-trein ter hoogte van Landgraaf, toen hij gecontroleerd werd. Er ontstond ruzie waarbij de conducteur de man meermalen heeft geslagen. De Litouwer trok vervolgens een mes en stak de conducteur in de buik.

Noodweer

De advocaat van de Litouwer deed tijdens de rechtszaak een beroep op noodweer: de man zou zich slechts hebben verdedigd. Maar de rechtbank gaat daar niet in mee. "De manier waarop verdachte zich heeft verdedigd staat niet in redelijke verhouding tot de ernst van de aanval," meldt 1Limburg.

Volgens deskundigen is de kans op herhaling groot. Vandaar de verplichting die de man krijgt om zich te laten behandelen. Gemakkelijk wordt dat niet. Verdachte spreekt alleen Litouws. De rechtbank wil nu dat de dwangverpleging zo spoedig mogelijk wordt overgedragen aan Litouwen.

Commotie

De poging tot doodslag, want dat is het volgens de rechtbank, veroorzaakte grote commotie bij NS-personeel en leidde tot spoedoverleg tussen NS en vakbonden over de veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl