Direct naar artikelinhoud
Opinie

Open inrichting Oost: sociaal afvoerputje van de stad

Leven tussen schizofrene, agressieve en paranoïde buren trekt een zware wissel in Oost, beschrijft buurtbewoner Brigitte Knor. De maat is vol.

'Het is de hoogste tijd dat de politiek een duidelijk standpunt inneemt'Beeld Merel Corduwener

Hilarisch en hysterisch, de gekte is van alle dag. Normaal bestaat niet. Onbemind, verguisd en ontvlucht door iedereen die daartoe de kans heeft. Dat is mijn straat in Amsterdam-Oost, het sociale afvalputje van Amsterdam.

Verschillende transities in de zorg en een tekort aan sociale huurwoningen hebben ervoor gezorgd dat er elke dag wel iets nieuws te beleven valt. Vooral veel sociale ellende en woonstress, of we willen of niet. (Ex)verslaafden, mensen met een verstandelijke beperking en psychisch gestoorden ­geven de buurt een soort levendigheid waar we niet op zitten te wachten. We hebben immers genoeg aan onze eigen sores. Want die hebben we, anders waren we allang verhuisd.

Halfnaakt de straat op
We wonen hier niet voor onze lol, tussen al die gekken die hun pillen vergeten en als zombies vanuit de smalle trappenhuizen halfnaakt de straat op strompelen.

Onberekenbare schizofrene, agressieve en paranoïde buren. Zoals bijvoorbeeld die arme psychotische jongen, door God en de duivel bezeten. Ik ben bang voor hem. Ook voor die man van de overkant die in zijn waanzin zonder aanleiding een fietsketting naar een buurvrouw haar hoofd slingerde. En toch...

Het blijft triest om te zien hoe deze mensen met een vaak gecombineerde diagnose van psychiatrische aandoening en verslaving rondlopen met drank, poedertjes en spuiten. Zij maken hun eigen leven en dat van ons tot een hel.

Dagelijkse angst
Onze geesteszieke buurtgenoten hebben veel meer sociaal psychiatrische begeleiding nodig dan ze nu krijgen. Dat neemt niet weg dat ook wij de dupe zijn van de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg. We moeten stevig in de schoenen staan, willen we deze situatie met elkaar in sociaal opzicht overleven. De dagelijkse angst dat het echt misgaat is killing.

Wij hebben geen maatschappelijk aanzien, wij worden niet gehoord en wij zijn niet assertief. Als we boos worden, worden we onredelijk en asociaal genoemd. Ik ben me ervan bewust dat ik klink als Calimero en zolang we niet serieus worden genomen, voel ik me ook zo. Het ontbreekt mij aan energie om ellenlange dossiers vol terechte klachten te vullen, bij voorkeur aantoonbaar gemaakt door proces-verbalen van de politie.

Maar oom agent komt niet zomaar langs. Je moet eerst langs die buurman die staat te bonzen op de muren, de buurt bedreigt, kinderen uitscheldt of klaarstaat met een jerrycan benzine om de boel in de fik te steken. Een van onze gekken hing onlangs in een heftige psychose uit het raamkozijn wartaal te schreeuwen.

Welcome back
De politie kwam met grof geschut. De man werd weggevoerd, kwam in een crisisopvang terecht en is inmiddels weer terug. Welcome back in open inrichting Oost!

Als we boos worden, worden we onredelijk en asociaal genoemd

Het is de hoogste tijd dat de politiek een duidelijk standpunt inneemt. Niet alleen zoals bijvoorbeeld de VVD met een nieuwe wet om huurders bij wangedrag direct te kunnen ontruimen; die oplossing is eenzijdig en inhumaan. Ook overlast plegende psychiatrische patiënten hebben het recht goed behandeld te worden.

Zij hebben een gezond en veilig onderkomen nodig waar ze niet in handen van drugsdealers vallen, waar ze hun medicatie op tijd krijgen en waar ze geschikte dagbesteding krijgen aangeboden.

Integrale aanpak
Ontruiming is daarom slechts een deel van de oplossing. Er is een integrale aanpak nodig waarin woningcorporaties, de GGZ en de politie samen met ons burgers optrekken om de problemen op te lossen.

Wat ons betreft is de maat vol. De overheid streeft naar meer bewonersparticipatie en eigen regie. Beste dames en heren politici, u vraagt en wij draaien. Een proces tegen de woningbouwvereniging wegens wanbeheer en aantasting van het huurgenot is in voorbereiding. Evenals een aanklacht richting de uitvoerders binnen de GGZ en verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg.

We roepen de hulp in van de nationale ombudsman en starten een petitie, om een signaal af te geven dat dit zo niet langer door kan gaan. De maat is vol.

https://huurgenotdankzijaangifte.petities.nl

De overheid streeft naar meer bewonersparticipatie en eigen regie