Ga naar Content

Suïcidale Laura wachtte half jaar op psychische hulp: "Met blindedarmontsteking word je direct geholpen"

HOORN - Het is een bekend probleem, zegt Marianne Frieling van de GGZ: wachtlijsten in de psychische zorg zijn te lang. Zo ondervond ook Laura (21) uit Bovenkarspel. Toen zij 16 jaar was, kwam ze in aanraking met de GGZ. 

Laura stond ruim een half jaar op de wachtlijst voor psychische hulp. Ook voor haar eetstoornissen moest ze zo'n drie maanden wachten. Ze deed meerdere zelfmoordpogingen en werd tot drie keer toe opgenomen in een crisisopvang. De lange wachttijden maakten de situatie er niet beter op. 

Lees ook: Suïcidale Dominique krijgt geen hulp vanwege laag IQ

"Als je een blindedarmontsteking hebt, dan word je gelijk geholpen. Maar als je een depressie hebt, dan duurt het gewoon nog even drie maanden. Dat kan natuurlijk niet", vindt Laura. Ze studeert nu verpleging op het hbo en brengt haar ervaringen in de praktijk. Zo geeft ze in samenwerking met de GGZ workshops op scholen. 

Workshops
"We geven workshops aan bijvoorbeeld docenten of hulpverleners en dan vertellen we over het puberbrein. Ik vertel dan over mijn verleden en hoe ik het heb beleefd", zegt Laura. Ze is blij dat ze als ervaringsdeskundige de mogelijkheid heeft om haar verhaal te delen met anderen. Wat ze vooral anders zou doen, is een cliënt een luisterend oor bieden en meer handvatten geven. 

Lees ook: Staatssecretaris: "Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd"

Marianne Frieling van GGZ Noord-Holland-Noord pleit ervoor om zo veel mogelijk preventief te werk te gaan. "Op het moment dat er aandacht aan besteed wordt, dat kinderen weten bij wie ze aan moeten aankloppen als het niet goed gaat, dan weet ik zeker dat we een hele hoop kunnen winnen."

Hulpsite
In Nederland hebben naar schatting een half miljoen mensen suïcidale gedachten. Een van de organisaties die zich bezighoudt met hulp aan mensen die nadenken over zelfmoord is 113Online. Deze online-hulporganisatie heeft ook een telefonische hulplijn: 0900 0113. Mensen kunnen daar anoniem en vertrouwelijk terecht. Ook biedt de website veel informatie en achtergronden over suïcidale gedachten en gevoelens.

Foto: NH