Op de samenstelling van de lijst gemaakt door World-Check, die ook door Nederlandse banken wordt gebruikt, zit geen overheidscontrole. De gegevens zijn verouderd, onjuist of gebaseerd op dubieuze bronnen, aldus Radio1-onderzoeksprogramma Argos in samenwerking met OneWorld.

Volgens het onderzoeksprogramma is het opvallend dat er op de bewuste lijsten veel namen van (oud-)politici en hun familieleden staan die als zogenaamde PEP's (politically exposed persons) zijn aangewezen. Doel van deze registratie is het voorkomen van corruptie en het wegsluizen van geld. Onder de PEP-categorie vallen volgens Argos onder meer de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia, de moeder van premier Mark Rutte, de partner van fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66), Peter R. de Vries (als kandidaat-Kamerlid in 2005) en Albert Verlinde, vanwege zijn voormalige relatie met oud-burgemeester Onno Hoes van Maastricht.

Op de lijst staan in andere categorieën ook de namen van criminelen als Willem Holleeder en terroristen, maar vrij dubieus ook voetbaltrainer Guus Hiddink wordt bijvoorbeeld als crimineel gecategoriseerd.

Het gebruik van zulke namenlijsten wordt aan Argos bevestigd door de NVB, al vindt deze organisatie het geen 'zwarte lijst'. Volgens een woordvoerder is het een wettelijke plicht toezicht te houden op ongebruikelijke transacties van mensen die als PEP staan geregistreerd. 'Er is voor hen absoluut geen beletsel om te bankieren.'

Banken houden die registratie niet zelf bij, maar besteden die uit aan commerciële partijen. De grootste van die commerciële dienstverleners is volgens de onderzoekers World-Check, eigendom van mediabedrijf Thomson-Reuters.

Lees het hele verhaal hier. Argos besteedt vanmiddag om 14.00 uur haar uitzending op Radio1 aan het onderscheppen van de lijst van het bedrijf World-Check met wereldwijd ruim 2 miljoen namen.