21 June 2017

Flyeractie: Radiohead, you don’t belong in apartheid Israel!

Op 27 april publiceerden wij de open brief van een heel aantal grote namen uit de culturele sector gericht aan de band Radiohead en verklaringen van Thurston Moore, Robert Wyatt, Ken Loach, Peter Kosminsky aan hun adres. Daarin wordt een dringend beroep op de band gedaan om terug te komen op hun beslissing om in Tel Aviv op te treden ondanks de oproep voor een culturele boycot van Israel door Palestijnse activisten.

Radiohead voert campagne voor vrijheid voor Tibet en gaf een concert voor de 50e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ook gaf Radiohead ooit een verklaring uit waarin stond: ‘Zonder het werk van organisaties als Amnesty International, zou de Universele Verklaring niets meer zijn dan retoriek.’
Wij vragen ons af of deze mooie daden en woorden loze retoriek van Radiohead zijn. Men kan namelijk niet selectief zijn wat betreft mensenrechten. Mensenrechten zijn UNIVERSEEL Men kan niet enerzijds strijden voor de vrijheid en rechten van een bepaald volk, maar vervolgens onverschillig staan tegenover schendingen van de vrijheden en rechten van een andere bevolkingsgroep en zich laten gebruiken voor het witwassen van diezelfde schendingen.

Op 18 juni trad Radiohead op in Hilvarenbeek op het Best Kept Secret Festival.
Onze activisten waren aanwezig om de boodschap uit de open brief en verklaringen kracht bij te zetten en ook de fans persoonlijk te informeren over de bezwaren tegen het concert van Radiohead in Tel Aviv. Want het is nog niet te laat om het concert af te zeggen, het is nooit te laat voor gerechtigheid!

 

BDS Nederland op Twitter