Statushouder verplicht tot tekenen participatieverklaring

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Statushouders moeten zo snel mogelijk actief gaan deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Daarom wordt elke asielzoeker, die na 1 januari 2016 een verblijfsstatus heeft gekregen en die zich vestigt in Sittard-Geleen, nu verplicht om een Participatieverklaringstraject af te leggen. Wie dat weigert riskeert verlies van zijn status.

Dat traject maakt deel uit van een integrale aanpak die is gericht op integratie en participatie. De aanpak start met ingang van de eerste dag van vestiging in de gemeente.

Het Participatieverklaringstraject is feitelijk een toevoeging aan het inburgeringstraject. Het is géén papieren tijger, maar een behoorlijk intensief en verplicht traject dat in samenwerking met gemeente en Vluchtelingenwerk wordt afgewerkt en dat in totaal zo’n 3 tot 4 maanden loopt. De gemeente krijgt voor het traject, dat moet leiden tot een betere participatie aan de Nederlandse samenleving, een bedrag van ongeveer 2400 euro per statushouder. Voorwaarde is wel dat het COA de door de gemeente voorgestelde aanpak goedkeurt.

De statushouder krijgt van een vaste participatiecoach van Vluchtelingenwerk uitleg over de bedoeling van de Participatieverklaring en het verdere traject. De statushouder krijgt dan behalve huiswerk een uitnodigingsbrief mee voor een verplichte workshop met 12 tot 17 deelnemers, die zo nodig in de taal van de statushouder wordt gegeven. Tijdens die workshops worden lezingen en infomatie gegeven en wordt middels discussie met elkaar besproken welke waarden en normen in onze samenleving gelden.

In een volgend gesprek komt de activering ter sprake. De coach neemt de Participatieverklaring met de statushouder door en de implicaties van de ondertekening worden besproken. Niet alleen het ondertekenen van de Nederlandse waarden is van belang, maar ook het participeren aan de samenleving. Daarbij gaat het om sociale activering (actief worden bij een vereniging of een sportclub), inburgering (taalontwikkeling), opleiding en werk.

Verder staat een kennismaking met de gemeente en de regio op het programma. Binnen de Westelijke Mijnstreek wordt eenmaal per kwartaal een rondrit georganiseerd waarin de verschillende kenmerkende gedeelten van de regio worden voorgesteld. Welke bedrijven zijn hier gevestigd en wat maken ze, hoe besteden mensen hun vrije tijd, welke scholen zijn er en waar liggen die, etcetera. Deze rondrit per bus wordt begeleid door gemeentelijke medewerkers en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk. Het is een informatief uitje waarin de nieuwe buren ook kennis met elkaar kunnen maken.

Het traject wordt afgesloten met een tekenceremonie. Die wordt een keer per kwartaal gehouden op het gemeentehuis. De wethouder of de burgemeester is bij de ondertekening van de participatieverklaringen aanwezig om het belang dat aan de verklaring wordt gehecht te onderstrepen.

De gemeente en Vluchtelingenwerk starten vanaf oktober met de uitvoering van de Participatieverklaringstrajecten.

Wat staat er in de participatieverklaring?

Hieronder leest u de  tekst die in de participatieverklaring staat.

Participatieverklaring
Nederland is een democratie en een rechtsstaat. Dat betekent dat iedereen dezelfde rechten heeft, en dat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden. In Nederland spelen de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit een centrale rol. Met deze waarden hangen rechten samen waarop u een beroep kunt doen.Deze waarden kunnen alleen stand houden als iedereen actief bijdraagt aan de samenleving. Participatie is in Nederland heel belangrijk.
.
Vrijheid: In Nederland mag iedereen denken, doen en zeggen wat hij wil. Dit betekent dat:
– iedereen zijn eigen mening mag uiten;
– iedereen een eigen geloof mag hebben en vrij is wel of niet te geloven;
– iedereen mag uitkomen voor zijn of haar eigen seksuele geaardheid;
– iedereen recht heeft op eigen keuzen en zelfstandigheid (zelfbeschikkingsrecht).Hier zijn ook grenzen aan verbonden. Wat iemand doet of zegt mag nooit in strijd zijn met de wet. Je mag bijvoorbeeld niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot vijandigheid.
.
Gelijkwaardigheid: In Nederland worden alle burgers gelijkwaardig behandeld. Discriminatie naar geslacht, geloof, afkomst of seksuele geaardheid wordt niet geaccepteerd.
.
Solidariteit: In Nederland zijn burgers samen verantwoordelijk voor de samenleving. Burgers hebben recht op een veilige leefomgeving, fatsoenlijke huisvesting, eerlijke arbeidsvoorwaarden, minimumloon bij werk, goed onderwijs en goede medische zorg. De overheid heeft de plicht mensen te beschermen tegen uitbuiting en ongelijke behandeling. Burgers moeten in principe in hun eigen levensonderhoud voorzien. Als dal niet op eigen kracht lukt, en er is niemand die kan helpen, dan biedt de overheid hulp.
.
Participatie: In Nederland vragen we alle burgers bij te dragen aan een prettige en veilige samenleving, bijvoorbeeld door te werken, naar school te gaan of door vrijwilligerswerk te doen. Dat kan in de wijk, op school of in een vereniging. Het spreken van de Nederlandse taal is hierbij essentieel.Ik verklaar dat ik kennis heb genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en dal ik deze respecteer. Ik verklaar dat ik actief een bijdrage wil leveren aan de Nederlandse samenleving en reken erop dat ik daarvoor ook de ruimte krijg van mijn medeburgers.
Cookieinstellingen