Walvisjacht door een Japans schip
NOS Nieuws

Greenpeace bezorgd over handelsverdrag met Japan

De EU maakt in een nieuw handelsverdrag geen harde afspraken met Japan over een verbod op de walvisjacht en de bescherming van bossen. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace, die een voorlopige versie van het verdrag in handen kreeg.

Japan en de EU onderhandelen momenteel over de Japan EU Free Trade Agreement (JEFTA).

In de stukken zouden wel inspanningsbeloften staan, maar geen vastomlijnde maatregelen om illegale houthandel en de jacht op walvissen tegen te gaan. Met het publiceren van de stukken hoopt de belangengroep meer invloed te kunnen uitoefenen op de onderhandelingen.

Controverse

De afgelopen jaren zijn er veel acties gevoerd tegen handelsverdragen als TTIP (met de VS) en CETA (met Canada). Actiegroepen vinden dat er te veel naar bedrijfsbelangen wordt gekeken en te weinig rekening wordt gehouden met het milieu, gezondheid en werkgelegenheid.

TTIP werd onlangs op de lange baan geschoven. Nu zet de EU versneld in op andere akkoorden. Greenpeace beschikt over zo'n 200 pagina's van het voorlopige JEFTA-verdrag. "Dit is wel ongeveer het hele verdrag", zegt GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout, die de stukken heeft ingezien. "Je weet alleen niet welke stukken nog erg gaan veranderen."

'Niet transparant'

De milieubeweging vindt de onderhandelingen niet transparant, omdat maar twee hoofdstukken van het verdrag tot nu toe openbaar zijn gemaakt. "Rond andere verdragen waren dat er heel veel", zegt Kees Kodde, campagnevoerder van Greenpeace. "Dat is heel goed, dan kunnen experts, wetenschappers en belangengroepen er naar kijken. Deze onderhandelingen spelen zich in het geheim af."

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt in een reactie dat de handelscommissie van het Europees Parlement toegang heeft tot de informatie over de onderhandelingen, net als de regeringen van EU-landen.

Rechtszaken

Greenpeace vreest verder dat bedrijven via het verdrag meer mogelijkheden krijgen om overheden via rechtszaken onder druk te zetten. Bij een nieuw op te richten handelstribunaal zouden ze namelijk kunnen proberen om milieuregels versoepeld te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl