Direct naar artikelinhoud
Column

Hitsers en handelaren in angst zijn de handlangers van terroristen

De grootste verbazing na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn gold de manier waarop er in Duitsland op werd gereageerd: behoedzaam, beheerst, terughoudend. Angela Merkel zei niet dat het nu oorlog was en evenmin stuurde zij bommenwerpers naar het Midden-Oosten om IS te straffen. Schuimbekkende commentaren in de media ontbraken - er werd geanalyseerd en opgeroepen tot kalmte.

Wilders met zijn trofee voor Politicus van het jaar 2016Beeld anp

'Kun je in roerige tijden als deze maatschappelijke saamhorigheid met behoud van pluriformiteit bewerkstelligen met rationele nuance en de boodschap kalmte te bewaren?' vroeg onze correspondent Sterre Lindhout zich af. Of had Merkel mee moeten gaan in de emoties?

Emoties zijn het wapen van de terrorist, rationaliteit is de verdedigingslinie van de westerse samenleving - dus ik denk dat Merkel het gelijk aan haar zijde heeft.

In Nederland gooide de Politicus van het Jaar - de jaarlijkse Gotspe van het Jaar van EenVandaag - er een tweet uit met een foto van een bebloede Merkel. Dat was precies de reactie zoals ze die bij IS graag zien - eentje die haat en verdeeldheid zaait. Volgens Wilders had Merkel de aanslag 'toegestaan' en was zij 'medeverantwoordelijk'. Geraaskal, maar ik las en hoorde het overal terug.

Twitter bericht wordt geladen...

In de verwarde geest van de politicus heeft zich inmiddels de zekerheid gevestigd dat hij volgend jaar premier van het land zal worden - waandenkbeelden laten zich nu eenmaal moeilijk verdrijven. Op de vraag of hij als premier ook dergelijke berichten zou twitteren, antwoordde de kandidaat ontkennend, maar nu deed hij dat wel, want 'ik ben leider van de oppositie'. Wat niet zo is, maar ook dat fata morgana heeft onder de blonde pruik kennelijk een hoog realiteitsgehalte gekregen.

Ik maak me hier schuldig aan iets wat je de media zou kunnen verwijten: de onmiddellijke verspreiding van elke stinkende wind van Wilders, liefst met de toevoeging dat hij weer 'keihard' uithaalt. De uithalen zijn voorspelbaar en tellen nooit meer dan 140 lettertekens, maar hun nieuwswaarde is nog altijd niet uitgeput.

De emoties na aanslagen zijn begrijpelijk, maar ongeschikt als leidraad bij besluiten. Dat zou ons in het kamp brengen van degenen die de open westerse samenleving willen vernietigen. Hitsers en handelaren in angst zijn de handlangers van terroristen, zij gedragen zich keurig volgens de scenario's van de al-Baghdadi's.

De emoties na aanslagen zijn begrijpelijk, maar ongeschikt als leidraad bij besluiten

Rationaliteit is niet hetzelfde als toegeeflijkheid, de kop in het zand steken of een slappe houding. Bij rationaliteit behoort ook de bestrijding van de haatpredikers die jonge godsdienstfanaten - opvallend vaak kleine criminelen die opeens mogelijkheden zien hun waardeloze leven waarde te verschaffen - aanzetten tot terreur. Er hoort bescherming van de bevolking bij tegen de wrede willekeur van gestoorden, net als het streven om de voedingsbodem van terreur droog te leggen.

De Politicus van het Jaar doet al heel lang zijn best de open, liberale samenleving te vergiftigen, de ratio op een zijspoor te manoeuvreren en het volk te pleasen met inhoudsloos en leugenachtig gebral. En met oplossingen die geen oplossingen zijn, maar zieke illusies die, als ze al realiseerbaar zouden zijn, tot rampen zouden leiden. De twittermaniak dient het gif druppelsgewijs toe, in de wetenschap dat elk tweetje bereidwillig van een daverende echo wordt voorzien, op de social media, maar ook in de krant en op tv. Bij deze beloof ik dat ik daarmee zal ophouden - dat is een rationeel besluit.

De twittermaniak dient het gif druppelsgewijs toe, in de wetenschap dat elk tweetje bereidwillig van een daverende echo wordt voorzien